A tavalyi első fél év nullás forgalma után 8,1 milliárd forintos első hathavi árbevételről számolt be a GOPD ingatlanfejlesztő holding, a tavaly év végén felvásárolt SunDell Estate ingatlanfejlesztési tevékenységének köszönhetően.

Budapest, 2021. április 26.
A Rákos patak mellett zöldmezős beruházással épül a Paskal Garden elnevezésű lakópark B üteme, a főváros XIV. kerületében a Bartl János utcában. Az összesen 3 épülettömbből álló lakóparkban a tervek szerint 455 lakás, 14 üzlethelyiség, 196 tároló és 3 teremgarázs kerül kialakításra.
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacára bevezetett társaság működési vesztesége ezzel együtt számottevően, 61 millióról 1,2 milliárd forintra ugrott a június végén lezárt fél évben, az időszakot pedig a tavalyi egymilliárd forintot meghaladó profit helyett 1,35 milliárdos mínusszal zárta.

Az árbevétel döntő része – 7,8 milliárd forint – a saját tulajdonú ingatlanok értékesítéséből származott, amit néhány százmilliós bérletidíj- és lízingbevételek egészítettek ki.

Az eredményt rontotta, hogy számottevően megugrottak az építkezéshez kapcsolódó, valamint az egyéb igénybe vett szolgáltatások költségei, ez együttesen közel 3 milliárd forint volt. A pénzügyi tevékenység eredménye a korábbi 1,2 milliárd forint közeléből lényegében nullára redukálódott. Ebben szerepe volt annak, hogy tavaly még tetemes, csaknem 600 millió forint árfolyamnyereséget könyvelhetett el a társaság, idén viszont szinte semmit sem nyert a forint mozgásán.

A GOPD 43,75 százalékos tulajdonában álló SunDell Estate a csaknem 80 százalékkal, 8,15 milliárd forintra emelkedő forgalom mellett is visszaeső eredményről adott számot. 

Az első fél évben folytatódtak a zuglói Paskal Garden A épületének lakásátadásai, miközben a Paskal Garden B és C épület kivitelezése is haladt tovább. A cég működési eredménye az egy évvel korábbinak harmadára, 513 millió forintra süllyedt.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) működő vállalat a pénzügyi veszteséget ezúttal ki tudta küszöbölni, az elenyésző adófizetési kötelezettség teljesítése után 514 millió forintos profitot könyvelhetett el, jócskán elmaradva ezzel a 2021 első felében elszámolt 1,27 milliárd forinttól.

Zsugorodott a Futureal Development Holding többségi tulajdonába tartozó szektortárs, a Finext első féléves eredménye is. A BÉT Standard kategóriájában jegyzett cég bevétele kevesebb mint nyolcadára, 3,28 millió euróra apadt. 

A jókora visszaesést az okozta, hogy a tavalyi, közel 21 milliós ingatlanértékesítést követően az idei első fél évben egyáltalán nem volt ilyen jellegű tranzakciója a vállalatnak. A forgalom döntő részét bérletidíj-bevételek ezzel együtt lényegében a 2021-es szinten maradtak.

A működési eredmény ezzel párhuzamosan csaknem harmadára, 3,13 millió euróra apadt, és mivel a pénzügyi tevékenység a korábbi félmillió eurós nyereség után bő egymilliós veszteségbe fordult át, az adózás előtti eredmény a tavalyi alig több, mint ötödére, 1,98 millió euróra futott be. Ezt – a SZIT előnyei miatt – csupán nyereségadó terhelte, az ezzel csökkentett nettó eredmény 1,97 millió euró volt, ami szintén a töredéke a korábbinak.