A gyengülő üzleti kilátásokra tekintettel 200 forinttal, 345 forintra csökkentette a Magyar Telekom (MTel) célárát a Raiffeisen Bank, ám a jelenlegi, 300 forint alatti tőzsdei kurzust figyelembe véve fenntartja vételi ajánlását.

Budapest 2020.09.18.Magyar Telekom (Allee) üzletfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.09.18. / Magyar Telekom (Allee) üzlet / foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kilátások az osztrák bank szerint főként a Magyarországon bevezetett kiegészítő távközlési miatt váltak kedvezőtlenebbé, ám az is bizonytalanabbá teszi a Telekom helyzetét, hogy várhatóan a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerül a Vodafone Magyarország.

A pénzintézet elemzői ennek ellenére úgy vélik, hogy az MTel a jelenlegi árfolyamszinteken vonzó befektetési lehetőséget kínál.

Ezt támasztja alá, hogy a vállalat bizonyítottan képes kihasználni a növekvő adatforgalom előnyeit mind a mobil, mind a vezetékes szolgáltatások terén, amint azt az idei második negyedévi stabil eredmények is bizonyítják, és a Magyar Telekom hazai piacvezető szerepe is, amely az elemzés szerint középtávon fenntartható.

Emellett nincs a láthatáron további frekvenciapályázat, mivel a kulcsfontosságú mobilspektrumokat már kiosztották a következő húsz évre.

Végül, de nem utolsósorban a vállalati érték/EBITDA mindössze 2,9-es szorzót mutat – a hétéves 4,1 átlaggal szemben –, ami alacsonyabb a régiós cégekénél is.

A pótadó bevezetését követően az MTel egyébként csökkentette a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó lízingköltség utáni, úgynevezett EBITDA AL-előrejelzését. Míg korábban 3-5 százalékos növekedést vártak, most már mérsékelt csökkenésre számítanak. Ugyanez vonatkozik a szabadkészpénz-áramra is, amelyet az előző prognózis szerinti legalább 70 milliárd forintról a tavalyi 56 milliárd forint alá vágtak vissza.

A Raiffeisen szerint amúgy a Telekom az EBITDA AL ágán eléri – a cég saját várakozásának megfelelő – 215 milliárd forintot, bár az első fél évben 10 százalékkal csökkentette a mutatót az új adó.

Az elemzők úgy látják, hogy a Vodafone–4iG összefogás az MTelt az internetes televíziózás vezető helyéről a dobogó második fokára szorítja vissza. Szintén növekvő nyomásra és zsugorodó bevételekre számítanak a rendszer-integráció-információtechnológia (SI/IT) területén is.

A részvényesi javadalmazás ezenközben előreláthatóan az osztalékpolitikában meghatározott sáv – a korrigált nettó nyereség 60-80 százaléka – alsó határának közelébe kerül, azaz az idei üzleti év után 66,2 százalékot, jövőre 63,2 százalékot, míg 2024-ben 61,4 százalékot vehet figyelembe a társaság. Ebből következően a javadalmazás részvényenként rendre 15-16, 16-18, illetve 17-20 forint lehet.

Megerősítették a Magyar Telekom hitelminősítését

Megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását a Scope Ratings a hitelminősítés éves felülvizsgálata során – jelentette be a távközlési vállalat.