Egyre mérgezőbb betűszavak bugyborékolnak fel a kötvénypiac mélyéről.

Még emésztik a befektetők, hogy száguldó mellett, s meredeken emelkedő kamatpályán, a jól hangzó és az elmúlt évtizedben elterjedt kötelezettség vezérelt befektetési (LDI) stratégia, amely épp a kamatmozgások hatását hivatott tompítani, kényszer likvidálásokra készteti a nyugdíjalapokat. A megroppant brit államkötvénypiacot hetek óta intervenciókkal támasztja a Bank of England. Ráadásul, ezen a héten a brit jegybankárok már az inflációvédett állampapírokat is nagyban veszik. Csekély vigasz, hogy az infláció elleni védelmet szolgáló TIPS-ek a tengerentúlon is gyengén muzsikálnak.    

Az újabb veszedelem a Wall Street egyik sötét sarkából fenyeget, a fedezett hitelkötelezettségek (CLO) fura piacáról, ahol értékpapírosított adósságok forognak.

Egykor hiánypótló termék volt a CLO, aztán a másodlagos jelzálogpiaci válság nyomán 2008–2009-ben szinte kiszáradt ez a piac. Ám 2012-ben 55 milliárd dolláros új kibocsátással újraéledt. Ma már széles körben birtokolják a befektetők szerte a világon, beleértve a brit nyugdíjalapokat és biztosítókat is. Amikor az Egyesült Királyság deviza- és államkötvénypiaca beomlott, s az alapkezelőkhöz befutottak a fedezeti felhívások (margin call), akkor tömegesen dobták piacra a CLO-kötvényeket, amelyek árfolyama mélyen a belső értékük alá zuhant.

A CLO azért népszerű a nyugdíjalapok körében, mert többet fizet, mint a hasonló besorolású vállalati vagy jelzálogkötvények.

Valójában ezek fedezetéül szolgál, porlasztva a hitelezők kockázatát. Ám aggodalmat kelt, hogy a befektetők tömegesen vásároltak olyan kötvényeket, amelyek mögöttes termékei vállalati bóvli kötvények. Ez a kötvényszemét mára hegyekbe halmozódott, s alig eladható árfolyamokon forog.   

Twitter, Musk
Fotó: Shutterstock

A mostani pánik volt a legsúlyosabb eladási nyomás, amit valaha láttunk

– mondta Tom Majewski, a CLO piacra szakosodott Eagle Point Credit Management ügyvezető partnere. Hozzátéve: 80 millió dollárnyi CLO értékpapírt vásároltak az október 5-én zárult hét kereskedési napon, ami duplája egy átlagos hétnapos időszak szokásos vásárlásának. Ugyanezt támasztja alá a Wall Street Journal elemzése, amely szerint a nyugdíjalapok és biztosítók által birtokolt CLO-kötvényekkel való kereskedés 2020 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el idén októberben. Az átlagos napi kereskedés október első hetében 1 milliárd dollár körül volt, ami kétszerese az elmúlt 12 hónap napi átlagának.

A CLO-piac jóval kisebb, mint az államkötvények vagy a részvények piaca, ezért a brit nyugdíjalapok kitárazása árbefolyásoló mértékű. 

Egymást erősítették az eladási hullámok. Szeptember 27-én az angol font 37 éves mélypontra zuhant, ezért a tőkeáttétes devizapozíciók többlet fedezetére kötvényeket adtak el a befektetők. Ám a kötvénypiaci omlás újabb lavinát indított, a kamatmozgások kivédésére kiépített LDI stratégia elterjedtsége miatt. És ebben a piaci borulásban 

a CLO egy fontos dominó a sorban.  

A CLO árfolyama 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre esett a Palmer Square Capital Management által kezelt értékpapírok indexe szerint. A cég befektetési minőségű CLO kötvényindexe a múlt héten 88,7 centen forgott, ami 4 százalékos esés egy hónap alatt. Az Investcorp Credit Management által kezelt, euróban denominált CLO dupla A minősítésű kötvénye szeptember végén 5 százalékot zuhant, s 90 centre esett a dollárhoz képest. 

A csökkenő CLO kötvényárak megdrágítják a CLO-kezelők számára, hogy pénzt vegyenek fel befektetési alapok indítására, fékezve a kibocsátást. Az új CLO-kötvények mennyiségének szűkülése miatt kevesebb a vásárlója a befektetési bankok által értékesített „tőkeáttételes hiteleknek”. Ami megnehezíti, hogy magántőke-társaságok vállalatfelvásárlásokat finanszírozzanak.  

Kérdéses, hogy a romos CLO-piacon a bankok miként értékesítik tovább az által tervezett 44 milliárd dolláros Twitter felvásárlásához szükséges 6,5 milliárd dollár hitelt?

A Vista Equity Partners és az Elliott Management 16,5 milliárd dolláros Citrix Systems kivásárlását finanszírozó bankok nagyjából 500 millió dolláros veszteséget könyveltek el a szeptemberben az értékpapírosított hitelek iránti gyenge befektetői kereslet közepette.