Az Európai Központi Bank (EKB) 75 bázispontos kamatemelését hasonló lépés követheti decemberben a bank kormányzótanácsának holland tagja, Klaas Knot szerint. Természetesen a mérték még nincs eldöntve, az addigi inflációs folyamatok befolyásolhatják, abban azonban biztos a jegybankár, hogy az 50–75 pontos sávban lesz az emelés.

European Central Bank Governing Council meeting, epaselect epa10083831 An exterior view of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 21 July.  EPA/RONALD WITTEK epaselect epa10083831 An exterior view of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB Governing Council will hold a monetary policy meeting on 21 July.  EPA/RONALD WITTEK
Fotó: Ronald Wittek / MTI

A kereskedelmi bankok számára az EKB által kínált amelyet a meghatározó jegybanki eszköznek tekintenek, jelenleg 1,5 százalék. 2009 óta ez a legmagasabb szint, az inflációhoz vagy akár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 3 százalék fölötti és ugyancsak gyorsan emelkedő alapkamatához képest azonban még mindig alacsony, és a következő emelésnél, legyen az 25 vagy 75 bázispont, lényegében csak a semleges kamatszintet éri el.

A kamatemelési ciklus jövőre folytatódik, Knot szerint az elleni küzdelem még a félidőnél sem tart, ami persze logikus, mivel az EKB csak idén kezdte meg a folyamatot. A szakember szerint a második félidő 2023-ban kezdődik, amikor már csak kisebb lépésekben fogják növelni a kamatot, és egyúttal megkezdik az eszközvásárlási programokban kibocsátott fedezetlen pénz visszavonását is.

Ezek a lépések lehűtik a gazdaságot a holland jegybankelnök szerint, akár is előfordulhat, de ez az ára annak, hogy az inflációt a jelenlegi 10 százalékról a jegybanki célra, 2 százalék közelébe csökkentsék 18-24 hónap alatt.