A Goldman Sachs elemzője 25 bázisponttal megemelte az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alapkamatának várható tetőzésére vonatkozó előrejelzését. A szint így a 4,75–5,00 százalék közötti sávban lenne, ezt jövő márciusra érné el. A bankház vezérigazgatója, David Solomon már múlt héten jelezte, hogy a Fed továbbmehet az eddig vár 4,50–4,75 százalékos mértéknél, ha nem látja az inflációs nyomás jelentős csökkenését.

Federal Reserve headquarters in Washington. Photo of Federal Reserve headquarters in Washington.
Fotó: Fandrade / AFP

A friss elemzés szerint a menetrend a következő lesz: jövő heti kamatdöntő ülésén a Fed 75 bázisponttal emel, ezt decemberben egy 50 bázispontos lépés követi, majd februárban és márciusban 25-25 bázispontos emelések jönnek. Ekkor eléri a kamat a 4,75–5,00 százalékos sávot, és ezzel jó eséllyel 

be is fejeződhet az amerikai kamatemelési ciklus.

Az elemző három okot említ a célszint megemelésére: egyrészt kellemetlenül magas az jelenlegi szintje, másrészt hűteni kell a gazdaságot a túlzott jövedelemnövekedés miatt, végül meg kell előzni, hogy túl korán induljon meg a lazítási ciklus.

A soron következő kamatdöntő ülésre hétfőn és kedden kerül sor, az eredményt hazai idő szerint kedden este 8 óra után ismerhetjük meg.