A spanyol energiavállalat, az Iberdola el akarja adni magyarországi és romániai szélerőműparkjait, mivel jövedelmezőbb energiaprojektekbe fektetne – írja a Reuters nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

20190616 Ikervár Vihar fotó: Szendi Péter (SZP)Vas Népe 20190616 Ikervár Vihar 
fotó: Szendi Péter (SZP)
Vas Népe
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Az üzlet értéke 300 millió euró lehet.

Az Iberdrola célja, hogy finanszírozni tudja az új megújulóenergiaforrás-projektjeit és hálózatok fejlesztését a fontosabb piacain, vagyis az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Brazíliában. Az amerikai hírügynökség szerint az eladás várhatóan a következő hetekben fog megtörténni, és hat magyarországi és romániai szélerőművet foglal magában, amelyek együttesen 238 megawatt termelőkapacitással rendelkeznek.

A spanyol cég magyarországi leányvállalata, a Iberdrola Renovables Magyarország a Komárom-Esztergom megyei Kisigmándon és Ácson, valamint a Vas megyei Ikerváron üzemeltet szélerőműparkokat.

A kisigmándi és az ikervári hazánk két legnagyobb teljesítményű létesítménye. Az Iberdrola elsősorban a megújuló energiával kereskedik, és világszerte üzemeltet szélerőműparkokat, szárazföldön és vízen egyaránt. A közelmúltban 700 millió euróért eladta a Balti-tengeren lévő Wikinger szélerőműpark-üzemeltetőben lévő 49 százalékos részesedését.

A spanyol cég 2020-ban ambiciózus tervet jelentett be, amely szerint 2030-ig akár 150 milliárd eurót is befektet, főként költséges tengeri szélerőműparkokba és elektromos hálózatokba.

A vállalat júliusban közölte, hogy az előző 12 hónapban 10,2 milliárd eurót fektetett be, főként az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Brazíliában és az Egyesült Királyságban. A költséges beruházások növelik a cég adósságát, amely idén eléri a 45-46 milliárd eurót. Ez a szám nem tartalmazza az eszközértékesítést Jose Sainz pénzügyi igazgató szerint.

Az Iberdrola szóvivője nem kívánta kommentálni a híreket.

Fojtogatják a szélturbinagyártókat a magas költségek

Az európai szélturbinagyártók munkahelyeket szüntetnek meg, mivel az ellátási lánc problémáival szembesülnek, miközben a gyártáshoz szükséges nyersanyagok ára emelkedik. Az öreg kontinens vállalatai új versenytársakkal is szembesülnek: a piacon megjelentek a kínai cégek.