Bővelkedett a fordulatokban és meglepetésekben a közép-európai monetáris politika az elmúlt hetekben, és a fejlemények alapján úgy tűnik, a lengyel zlotyn fennmaradhat a nyomás az év hátralévő részében, a forint és a lej eközben támogatást kapott a jegybanki és kormányzati intézkedésektől a Bank of America (BofA) elemzése szerint.

Polish,Zloty,Cash,Rolls.,One,Hundred,Polish,Zloty,Rolled,Banknotes.
Fotó: Shutterstock

A dollár nyomulása az erőteljes amerikai kamatemelések nyomán általában is betett a feltörekvő piaci devizáknak, és még ezen az országcsoporton belül is mostohagyerekekké tette a közép-európai devizákat a régió erőteljes függése az elmúlt másfél évben megtöbbszöröződött árú energiától, amelyből a télen Európában hiány fenyeget.

Ikarosz még nem szállt elég magasra

A BofA elemzői – mint egy másik jegyzetükből kiderül –, úgy gondolják: sok feltörekvő piaci deviza már alulértékeltté vált a dollárral szemben. A feltörekvő gazdaságok hatalmas fizetésimérleg-többletet tudnak felmutatni az Egyesült Államokkal szemben, és mihelyt az amerikai reálkamatok elérik a csúcsot, jelentős rali indulhat olyan piacokon, ahol jó a mérleg és van kamat, ilyen a brazil, a mexikói vagy a dél-afrikai piac.

Világos, hogy egy ponton a dollár ereje károssá és így önlegyőzővé válik, ahogy végül Ikarosz is túl magasra szállt

– írták a BofA közgazdászai.

Még ezeknek a piacoknak az esetében is legalább egy negyedévet illetően óvatosságra intenek azonban. Normális helyzetben akkor kell elkezdeni a feltörekvőket vásárolni, amikor a Fed következő várható lépése már kamatcsökkentés, de ez még messze van, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaerőpiacok gyengülésének első jeleire vásárolni súlyos hiba lehet.

A közép-európai devizák azonban még ebben a kitekintésben sem szerepelnek a BofA vásárlási listáján. Annyit jegyeznek meg róla, hogy továbbra is az euró vásárlását javasolják a cseh korona ellenében, és a forintét a zlotyval szemben. 

A koronáról megjegyzendő: nem csoda, hogy stabilabb, mint a forint és a zloty, hiszen a cseh jegybank május óta csaknem annyit költött a karbantartására, mint a teljes magyar devizatartalék, saját hatalmas tartalékénak egyötödét, és az ING elemzése szerint ez se lesz elég a korona gyengülésének a megelőzésére. 

A forint-zloty ajánlás azért érdekes, mert még az utóbbi fél évben agyonsanyargatott két likvid közép-európai deviza közül is a magyar deviza szenvedte el a legnagyobb csapásokat, és még a zloty ellenében is sosem látott mélypontra süllyedt néhány nappal ezelőtt, 88,5 környékén.

A forint visszapattant a rekordnak számító mélypontról a zlotyval szemben

A mostohák

Hogy miért nincsenek a kedvencek listáján a közép-európai devizák – amelyeket pedig más helyzetekben korábban segített integráltságuk az Európai Unióba –, illusztrálja a régióról szóló BofA-jegyzet egyik grafikonja. Európában lenni, az ukrajnai háború közelében, ahol a fizetési mérlegeket elrontotta az most nem éppen előny. 

A grafikonból az is kiderül, hogy a nagy régiós gazdaságok közül Magyarország van leginkább kitéve az energiaszámla elszaladásának. Az vezetői épp pénteken tárgyalnak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amely az előzetes megállapodás szerint nem érinti sem a magyar energiaimportot, sem a paksi atomerőmű felújítását, az Európai Bizottság – és több tagállam – azonban további intézkedéseket is sürget, amelyek a földgázpiacon okozhatnak mélyreható változásokat.

 

 

Ami a zloty kárára változott

Miközben a zlotynak kisebb az energiaszámlának való kitettsége, mint a forinté, a két ország közös sebezhetősége, hogy hatalmas összegeket tart vissza tőlük az Európai Unió az úgynevezett jogállamisági vita miatt. A lengyelek a nyáron már egyszer azt hitték, hogy túljutottak ezen, de mégsem, a magyar Országgyűlés pedig most fogad el olyan törvénymódosításokat, amelyektől a pénzcsapok kinyílását remélik. Teljesülnek-e a varsói és a budapesti remények, a jövő zenéje, miközben dühöng a háború és az energiaválság.

A BofA szerint egyes közelmúltbeli fejlemények a forint és a zloty közül ezúttal az előző malmára hajtják a vizet, igaz, hogy pont a forint mélyrepülését állítja intő példaként a lengyelek szeme elé. Miközben a Magyar Nemzeti Bank és a román jegybank a vártnál nagyobb kamatemelést hajtott végre és folytatódó inflációellenes szigort ígért a napokban, a lengyelek a gazdaság lefékezése által nyugtalanítva meglepetésre leálltak a kamatemelésekkel, és a központi bank a novemberben esedékes inflációs jelentéstől vár útmutatást.

Pedig a lengyel szeptemberben már a 17,2 százalékot is elérte. Mai Doan, a BofA közgazdásza szerint várhatóan emiatt marad meg a nyomás a zlotynt, és azért is, mert a kormányzatnak a csehektől eltérően igen kicsi a tűzereje arra, hogy a piacon karbantartsa a zloty árfolyamát. Ráadásul a lengyel büdzsé az év vége felé válik költekezőbbé. A forint mellett szólnak ugyanakkor az elemző szerint az MNB likviditásszűkítő lépései, az MVM és a Gazprom közötti halasztott gázfizetési megállapodás, illetve a hazai párnagáz felhasználása.

Ezek a lépések hozhatnak némi megkönnyebbülést az elkövetkező évnegyedben

– írta.