Több mint kétmilliárd euróval, a tavalyi 37,4 milliárd euróról 39,5 milliárdra nőtt az IKEA forgalma az augusztus 31-vel zárult pénzügyi évben – adta közzé a bútorlánc mögött álló Ingka csoport. A forgalmat ráadásul úgy sikerült növelni, hogy a cég az ukrajnai háború miatt komoly ellátási gondokkal küzd, a jelentős orosz piacról pedig teljesen kivonult az invázió miatt. 

az új soroksári IKEA áruház. foto: Kallus György 2017. június, az új soroksári IKEA áruház. foto: Kallus György 2017. június
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cég közlése szerint nem volt egyszerű állandóan telepakolni az áruházak polcait, a termékek ugyanis akadozva kerültek ki a gyárakból. Ráadásul az miatt az előállítási és az alapanyagköltségek is jócskán megnőttek. Jesper Brodin, az Ingka ügyvezető igazgatója szerint éves szinten átlagosan 12 százalékos áremelkedést tapasztaltak, ám ennek ellenére voltak termékek, amelyek esetében a nyáron helyreálló ellátási láncnak köszönhetően még lejjebb is tudták vinni az árakat.  

Kizöldülnek az IKEA áruházai, áramból teljesen önellátók lettek

Az IKEA 2030-ra teljes beszállítói láncát is klímasemlegessé alakítja, erre 6,5 milliárd eurót költenek.

A kereslet rendkívül magas továbbra is, az áruházakba betérők száma folyamatosan emelkedik. A The Wall Street Journal cikke szerint a pénzügyi évben világszerte 822 millióan fordultak meg az IKEA áruházaiban, ami 6 százalékos emelkedés. 

Az IKEA-nál azt is tudják, hogy a következő hónapok kifejezetten nehezek lesznek az európaiaknak, az energiaválság miatt arra számítanak, hogy inkább spórolásba kezdenek a vásárolók. Ebben is szeretne segíteni az áruházlánc: energiatakarékos víz- és áramfogyasztó termékeket árulnak majd, mint például LED-világításokat, elemtöltőket és egyéb árucikkeket, amelyekkel csökkenthetők lesznek a rezsiköltségek.

Az IKEA márciusban függesztette fel oroszországi működését, ami jókora érvágás volt a cégnek, hiszen tavaly még a teljes eladás 4 százaléka az orosz piacon történt. Júniusban aztán áruba bocsátották az orosz gyáraikat is. Brodin csütörtökön arról beszélt, hogy egyelőre nem döntöttek arról, hogy mi lesz az áruházak sorsa. 

Eladja gyárait Oroszországban az IKEA, végleg kivonul

A kivonulás hatással lehet az európai piacra is, elképzelhető, hogy valamiből hiány lesz.