Nemzetközi gazdaság

Az IKEA kivonulása fáj leginkább az oroszoknak, de a Samsungot is siratják

Felmérést készített egy orosz online fizetési platform, a Webbankir arról, hogy mely külföldi márkák kivonulása fáj a leginkább az orosz állampolgároknak. A TASZSZ orosz hírügynökség által szemlézett kutatás szerint toronymagasan a svéd bútorüzlet, az IKEA az, amely nélkül nem tudnak meglenni az oroszok, ennek a kivonulását siratják a legtöbben, a válaszadók 27,2 százaléka. 

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 04: A view of IKEA store in Russia's capital Moscow on March 04, 2022. Swedish furniture retailer IKEA is suspending all its operations in Russia and Belarus it announced on Thursday. This includes pausing export and import to and from Russia and Belarus, and suspending production operations and IKEA retail operations in Russia. Some of the customers, who had placed an order before the decision, came to the store and received their products.
Fotó: Pavel Pavlov / AFP

Eladja gyárait Oroszországban az IKEA, végleg kivonul

Mindez hatással lehet az európai piacra is, elképzelhető, hogy valamiből hiány lesz.

Szintén sokan fájlalják, a válaszolók 23,8 százaléka a Samsung, 17,3 százaléka az Adidas távozását. Az Apple 15,8, a Coca-Cola pedig 15,3 százaléknak hiányzik majd. Igaz, az előbbi termékeit lehet majd kapni Oroszországban, így például a legújabb iPhone-okat is. 

A Nike és a H&M már csak 15 százalék alatti eredményt ért el a „hiánylistán”, míg 

a legnagyobb dérrel-durral kiviharzó McDonald’s csak 8,9 százaléknak hiányzik,

 amely feltehetően annak köszönhető, hogy a Mekik helyére rögtön benyomult egy orosz gyorsétteremlánc, feledtetve a nyugati ízeket. 

A termékek közül a legtöbben a külföldi autókat hiányolják az orosz piacról, de a gyógyszerek, a háztartási gépek, illetve a vegyi és ruhaáruk eltűnése is kellemetlenül érintette az oroszokat. Tényleges hiányról viszont nagyon kevesen nyilatkoztak, a válaszadók 83 százaléka szerint mindenhez hozzájutottak, amit szerettek volna venni, csak nem a külföldi márkák termékeihez.

Vissza a múltba: ismét a Lada a legnépszerűbb autó Oroszországban, de a csillogó kaszni mögött csak tátongó űr van

Igaz, más márkához nem is nagyon jutnak hozzá a moszkvaiak, a megtépázott orosz autóipar pedig tetszhalott állapotba került.

Érdekesség, de a cégek kivonulása az összes megkérdezett között csak kis többségnek fáj, 44,1 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem bánja a távozásukat. 77 százalék mondta azt, hogy sokkal több orosz terméket vásárol a szankciók bevezetése óta. 

 

 

 

 

 

 

IKEA Oroszország kivonulás Samsung
Kapcsolódó cikkek