Az LG Electronics kijelzőket gyártó leányvállalata, az LG Display már a második egymást követő negyedévben jelentett veszteséget: a távol-keleti cég 59 milliárd won (532,31 millió dollár) működési veszteséget könyvelt el a szeptemberben zárult negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 529 milliárd von nyereséggel.

04 September 2022, Berlin: Two visitors at the electronics fair IFA stand in front of the logo of LG Display. More than 1100 exhibitors show the novelties of consumer electronics and home appliances at IFA.
Fotó: Fabian Sommer / DPA / AFP

 

Az elemzők korábban 474 milliárd von deficitet prognosztizáltak.

Az LG Display szerint Európában romlott a fogyasztói hangulat az orosz–ukrán háború kirobbanása, az és az miatt. Márpedig az öreg kontinens az OLED tévék kulcsfontosságú értékesítési régiója, így az itteni visszaesés csökkentette a dél-koreai vállalat bevételeit is. A céget hátráltatja az is, hogy kevesebb elektronikus eszközt adnak el, így kevesebb képernyőre van szükség – írja a Reuters.

Az LG Display azt tervezi, hogy több mint ezer milliárd wonnal csökkenti 2022-es beruházási költségvetését, és rugalmasan működteti OLED gyártósorait a keresletnek megfelelően. A folyadékkristályos kijelzők (LCD) és OLED-panelek iránti lassú kereslet, amely a harmadik negyedévben lehúzta a szállításokat, várhatóan a jövő év második feléig folytatódik egyes panelek esetében.

 

Az LCD-panelek ára októberben stabilizálódott a panelgyártók termeléskorrekciójának köszönhetően, de az LG Display a gyenge kereslet miatt várhatóan a folyó negyedévre is kiterjeszti veszteségeit Jeff Kim, a KB Securities elemzője szerint.

A vállalat a második negyedév óta van mínuszban, korábban mindig nyereséges volt. Ennek hátterében az áll, hogy a világjárvány alatt megugrott az otthoni szórakoztató eszközök iránti kereslet, ami azonban véget ért az infláció és a kamatlábak emelkedése közepette. Az LG Display részvényei több mint 1,1 százalékos csökkenéssel reagáltak a fejleményekre. 

A vártnál jobb gyorsjelentést publikált a legnagyobb spanyol bank

A Banco Santander harmadik negyedéves nyeresége 2,42 milliárd euróra nőtt, ami meghaladja a 2,19 milliárd eurós várakozást. Emellett a céltartalékok szintje is 24 százalékkal nőtt, de a betétek ennél nagyobb mértékben bővültek.