Miután a Porsche tőzsdei bevezetése teljes sikerrel zárult, a következő Volkswagen-márka, amely a parkettre léphet, a Lamborghini lehet, legalábbis a menedzsment teljes gőzzel dolgozik a projekten – nyilatkozta az olasz luxusautó-gyártó német vezérigazgatója.

U.S. Recession Fears Keep Market Volatility High
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Stephan Winkelmann szerint a Lamborghini már jóval azelőtt kidolgozta stratégiáját a befektetőknek való bemutatkozásra, hogy megkapták volna a Volkswagen (VW) felkérését, amelyet egyébként összes leányvállalatának megküldött a konszern. A csoporthoz tartozó vállalatok az Auditól a Seatig egyébként azt a házi feladatot kapták, hogy futtassanak le egy virtuális részvénykibocsátást.

Több ügynökséggel együtt dolgoztunk a potenciális IPO-n (elsődleges nyilvános részvénykibocsátás) a tisztánlátás érdekében 

– idézte Winkelmannt a Bloomberg.

Mint ismert, a Porsche a múlt hónapban lebonyolított IPO-ját követően Európa legértékesebb autógyártójává vált, hiszen tőzsdei kapitalizációja egy héttel a frankfurti bevezetés után megelőzte anyavállalatáét, a VW-ét is, pedig a tranzakcióra már a medvepiacon került sor, és sokan rendkívül merésznek találták az időzítését.

Oliver Blume, a VW és egyben a Porsche vezérigazgatója azonban elmondta, hogy a tőzsdei bevezetések révén a cégcsoport értékét akarják növelni, és a csoport márkái közül például az Audi és a Bentley is a nyilvános tőkepiacon találhatja magát.

„Egy IPO-forgatókönyv kidolgozása pontosan arra szolgál, hogy megmutassuk a befektetőknek, mennyire stabilak vagyunk, és milyen terveink vannak” – mondta Winkelmann. 

Márpedig a mi sztorink és stratégiánk rendkívül világos 

– tette hozzá.

A Lamborghini értékesítése éves bázison az év első kilenc hónapjában 8 százalékkal, 7430 járműre emelkedett. Üzemi eredménye pedig 69 százalékkal, 570 millió euróra ugrott. A cég olyan szinten van tele munkával, hogy friss megrendeléseket már csak 2025-ös teljesítéssel tud felvenni. 

Újabb pert nyert a Porsche, bottal üthetik milliárdjaik nyomát a shortosok

A német bíróságok konzekvensen elutasítják a pórul járt shortosok követeléseit.