Az Embracer bezárja az Onoma nevű kanadai székhelyű videójáték-stúdiót, amelyet alig néhány hónapja szerzett meg – derül ki a Bloomberg cikkéből.

Kazan,,Russia,-,September,13,,2021:,Embracer,Group,Is,A
Fotó: Szergej Elagin

Az Onoma korábban Square Enix Montreal néven futott, okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett játékokat. Leginkább a Hitman GO, a Deus Ex GO és Lara Croft GO programokról ismert. A mostani lépés körülbelül 200 alkalmazottat érint és a vállalat tájékoztatta a dolgozókat, hogy a személyzet egy részét áthelyezik egy cégen belüli stúdióba, az Eidos Montrealba.

A bezárás elsősorban az időzítés miatt szokatlan, mivel az Embracer májusban jelentette be, hogy megszerzi a stúdiót, az akvizíció augusztusban zárult le. A vállalat október 10-én jelentette be, hogy a stúdió új nevet (Onoma) és logót kap, ehhez képest három hét elteltével felszámolják.

A lépés valószínűleg egy nagyobb költségcsökkentési program része lehet. Az Embracer birtokolta Eidos Montreal csökkentette egy be nem jelentett projekt költségvetését, míg egy másikat törölni fog névtelenséget kérő források szerint.

A hírek szerint a vállalat együtt fog dolgozni a Microsofttal néhány játék fejlesztésében.

Az Embracer a világ egyik legnagyobb gamingvállalata, saját közlése szerint több mint 15 ezer embert foglalkoztat mintegy negyven országban. Augusztusban 131 stúdiója volt, és 850 címet birtkolt, játékokat készít PC-re, konzolokra és okostelefonokra is. 

A svéd vállalat az elmúlt években sorra vásárolta fel a kisebb-nagyobb gamingcégeket és stúdiókat, így került a kezébe idén például az Eidos Montreal, a Crystal Dynamics, a Limited Run Games, a Tuxedo Labs és az Onomára átkeresztelt Square Enix Montreal is.

Az Embracer beszámolója szerint a június 30-ig tartó három hónapban az árbevétel az előző évhez képest megduplázódott, és 7,1 milliárd svéd koronára (681 millió dollár) nőtt, bár ez kicsit elmaradt az előzetes várakozásoktól. Elemzők szerint a járványvédelmi intézkedések feloldása után az emberek kevesebbet játszanak, és a megélhetési költségek miatt kevesebb gamingterméket vesznek a jövőben.

A TikTok a játékok piacán terjeszkedik

Miközben a technológiai cégek kivonulnak a játékiparból, a TikTok a Netflix mellett további beruházásokat hajt végre a szegmensben: az oldal dedikált játékfület ad hozzá a videóalkalmazásához. A platform kínai tulajdonosa már régóta fejleszt mobiljátékokat Androidra.