Nagy gyógyszergyárak versengenek a Horizon Therapeutics gyógyszergyártóért. A Nasdaqon jegyzett ír társaság a ritka betegségek terápiáival foglalkozik, és immunbetegségek elleni szereket fejleszt. 

Az Amgen, a Janssen, az LLC és a Sanofi már megerősítette, hogy előzetes tárgyalásokat folytat a felvásárlásról.   

A Horizon piaci értéke már a keddi 78,76 dolláros záróáron is közel 18 milliárd dollár volt. A szokványos felvásárlási prémiummal számolva 20 milliárd dolláros üzletről lehet szó. Ez lehet az év egészségügyi akvizíciója. A árfolyama 

a hír nyomán 33 százalékot emelkedett szerdán a nyitás előtti kereskedésben.

Daily Life In Dublin Horizon Therapeutics logo seen on the facade of Horizon Therapeutics global HQ in Dublin city center.On Friday, 28 May 2021, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A Horizon legismertebb szere a Tepezza, ami a pajzsmirigyes szembetegség (TED) kezelésére szolgál. Tavaly az ebből származó bevétel több mint kétszeresére nőtt, a vállalat teljes nettó árbevétele 47 százalékkal, 3,23 milliárd dollárra emelkedett. A Horizon ebben a hónapban közölte, hogy a gyógyszer éves globális nettó árbevételi csúcsát 4 milliárd dollár fölé várják. Európában és Japánban a hatósági engedélyre várnak. 

Akvizíciós hullám söpör végig gyógyszeriparon.

November elején közölte a Johnson & Johnson, hogy 16,6 milliárd dollárért megvásárolja az Abiomedet, az Impella szívpumpák gyártóját. Míg a Pfizer augusztusban közölte, hogy 5,4 milliárd dollárért akvirálja a sarlósejtes megbetegedések terápiáját fejlesztő Global Blood Therapeutics (GBT) céget. 

A ritka betegségeket kezelő gyógyszerek és terápiák annak ellenére is fontos felvásárlási célpontok, mert ugyan kevés a beteg, ám az egészségbiztosítók ilyen esetekben az extra árazást is hajlandók kifizetni. A Sanofi, a J&J és a Pfizer is azok közé a nagy gyógyszergyártók közé tartozik, amelyek ritka betegségek terápiáinak portfólióját építik.

A Horizon közölte, hogy 

az ír felvásárlási szabályoknak megfelelően

 az ajánlattevőknek január 10-ig kell bejelenteniük, hogy szándékukban áll-e ajánlatot tenni.