Ne higgyék a befektetők, hogy már mindent láttak – írta ügyfeleinek a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb fedezeti alapja, az Elliott Management, amely szerint az egész glóbusz a második világháború utáni legsúlyosabb pénzügyi válság felé tart.

Markets Open As Fed Plans Another Rate Hike
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

A Financial Times (FT) által megszerzett levélben a floridai székhelyű cég kiemelte, hogy a világgazdaság rendkívül nehéz helyzetben van, ami globális társadalmi összeomlást előidéző hiperinflációhoz vezethet.

A Paul Singer milliárdos és Jonathan Pollock által vezetett Elliottnál úgy vélik, 

azok sem mondhatják, hogy már mindent láttak, akik átélték az 1987-es összeomlás, a dotcomlufi, a 2008-as globális pénzügyi válság, valamint az egyéb medve- és bikapiacok csúcspontjait és mélypontjait.

Hozzátették, az olcsó pénz rendkívüli időszaka a végéhez közeledik, és ez olyan következményekkel jár, amit még senki sem tapasztalt a második világháború utáni korszakban.

A világ a legjobb úton halad a hiperinfláció felé, ami globális társadalmi összeomláshoz, polgárháborúkhoz, valamint országok közötti katonai összecsapásokhoz vezethet.

Az Elliott becslése szerint a tőzsdék még nem estek eleget, 

a részvénypiacok 50 százaléknál is nagyobbat zuhanhatnak, aminek az időpontját nem tudják megjósolni.

 A legszélesebb merítésű amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 év eleje óta eddig 19 százalékkal gyengült.

A befektetőcég rámutat, hogy a központi bankok döntéshozói ráadásul elhallgatják, hogy mi okozza a magas inflációt. Az ellátási láncok zavarát okolják, 

holott a két évvel ezelőtt, a koronavírus csúcsidőszakában bevezetett laza monetáris politika a ludas.

Az FT hangsúlyozza, hogy a fedezeti alap az idén eddig 6,4 százalékos hozamot könyvelhet el, és 45 éves fennállása alatt mindössze két olyan év volt, amikor veszteséget szenvedett el.