Ellentétes és a valóságtól elrugaszkodó állításokat fogalmazott meg a kriptokirály, Sam Bankman-Fried az őt körülvevő céghálóval kapcsolatban. Már korábban is merültek fel kérdések az FTX kereskedési platform és Bankman-Fried másik cége, az Alameda Research közötti kapcsolatról,

akkor a kriptoguru készségesen eloszlatta az aggodalmakat,

és örömmel nyilatkozott a Bloombergnek. A hírügynökség korábban megszólaltatta Caroline Ellisont is, az Alameda vezérigazgatóját, aki általában kerülte a reflektorfényt.

Az FTX kriptovaluta-platform vezetője azonban már 

akkor zavarba jött, cserben hagyták zseniális kommunikációs húzásai, amikor az Alameda és a börze kapcsolatairól beszélt. 

SBX, azaz Sam Bankman-Fried kereste a szavakat, mellébeszélt, és még arra az egyszerű kérdésre sem tudott egyértelmű választ adni, hogy hol lakik. Azt azonban hangsúlyozta, hogy a cégek megfelelően, szabályszerűen működnek, és kellő távolságot tartanak egymástól.

Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Mára az FTX csődje is bebizonyította, hogy az általa elmondottak nagy része vagy valótlan, vagy félrevezető volt. 

A kriptovaluta-platform csődje során benyújtott dokumentumok összeférhetetlenségről, önbíráskodásról, igen alacsony szintű vezetői kontrollról és az ügyfelek FTX-pénztárcákban elhelyezett vagyonának nehéz nyomon követhetőségéről tanúskodnak.

Persze, azt majd a bíróság deríti ki, hogy mi történt valójában az FTX háza táján, de a kriptomágnás által elmondottak és az általa vezetett cégben történtek közötti ellentmondások megrendítették a befektetői bizalmat, és kételyek merültek fel más kriptopiaci cégek fizetőképességét illetően is.

Lássuk a konkrét pontokat, ahol a Bloomberg hamisnak találta Bankman-Fried állításait.

Durva szabályozás jöhet a kriptopiacon – egyre idegesebbek a befektetők

Az FTX kriptotőzsde csődje a túl szigorú szabályozás felé vezet – a digitális piac szereplői szerint.

 

Az FTX kapcsolatáról az Alamedával

„A mai napig nincs sok közös pont a két cég között. Nyilván, a megalakuláskor volt átfedés a vezetők személyében. Természetesen most is jól ismerem az Alameda vezetőit, de nem sok ponton dolgoznak együtt az FTX-menedzsmenttel. Az Alameda egy teljesen önálló entitás” – szögezte le Bankman-Fried.

Ellison viszont azt hangsúlyozta, hogy mindkettő Sam tulajdonában van, de a  mindennapi munkavégzés szempontjából távol állnak egymástól. Az információcsere körül pedig „kínai nagy falat” emeltek, így senki sem jut bennfentes információkhoz.

Bármennyire is próbálták cáfolni az összefonódást, a két cég valójában ezer szállal kapcsolódik egymáshoz. 

Már a bíróság által kinevezett új FTX-vezérigazgató is hangsúlyozta, hogy az Alameda és az FTX menedzsmentje nem független, mindkettő vezetésében a döntő szó Bankman-Friedé. Emellett valószínűsíthetően az FTX ügyfeleinek a pénzét is felhasználta az Alameda kockázatos ügyleteinek finanszírozásárához.

Ethereum Crypto Coin Illustrations, Visual representation of the digital Cryptocurrency Ethereum Crypto and Bitcoin, in Brussels, Belgium on 22 September 2022. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A belső ellenőrzések rendszeréről

Mintegy száz ember dolgozott a belső ellenőrzésen, bár konkrét számra nem emlékszem

– mondta  Bankman-Fried.

Nem ismert, hány ember dolgozott a belső ellenőrzésen, hiszen a cég arról sem tudott pontos listát adni, hogy kik és milyen munkakörben dolgoztak. Tehát a felelősségi körök sem egyértelműek. Példátlan a helyzet – mondta a csődbiztos.

A Fehér Ház is vizsgálja az FTX kriptoplatform csődjét

Szigorú szabályozást sürgetnek a piacon.

 

Az FTX szabályozásáról

Korábban Bankman-Fried erre is megnyugtató választ adott. Azt mondta, 

messze az FTX a legjobban szabályozott kriptotőzsde.

Eredetileg úgy volt, hogy a kriptopiacot kevésbé szabályozták, mint a „hagyományos” tőzsdéket, de ez az FTX-re nem igaz.
A szomorú igazság azonban az, hogy mind az FTX, mind az Alameda működése 

mindenfajta szabályozói felügyelet nélkül zajlott, és miután a Bahamákon voltak bejegyezve, nem vonatkozott rájuk az Egyesült Államokban élő szigorú szabályozás. 

Hamis tehát az az állítás, hogy szigorúbb szabályok vonatkoznának rá, mint a többi platformra. Általánosságban – például a Binance-en üzletelő befektetőkre is – igaz az, hogy a kriptoeszközök tulajdonosai sokkal kevesebb védelmet élveznek, mint a hagyományos piacokon szokás.

A társaságot ellenőrző könyvvizsgálókról

Nem meglepő, de ezt is másképpen látják. Míg Bankman-Fried szerint évente ellenőrizték őket, pénzügyi auditjaik vannak, addig a bíróság által kinevezett új vezérigazgató szerint a cégbirodalom kis részét ellenőrizték, és bár valóban vannak auditjaik, ezek hitelességéről egyáltalán nincs meggyőződve.

A Bitcoin-dollár árfolyam
 

Bankman-Fried közben lemondott vezérigazgatói posztjáról, és cége összeomlását az Enron és a Lehman Brothers hírhedt bukásával hasonlítják össze. 

Az egyáltalán nem biztos, hogy az FTX bukása kártyavárszerű lavinát indít el a kriptopiacon, de az borítékolható, hogy az amúgy is mélyrepülésben lévő digitális piacokon késlelteti a trendfordulót,

és a befektetők tömegének beáramlását. Zuhanás nem történt a héten a kriptopiacon, de a legnagyobb eszköz, a árfolyama továbbra sem kap erőre, valamivel 16 ezer dollár fölött jegyzik.