Több mint hét százalékkal drágult a réz határidős jegyzésára pénteken a chicagói árutőzsdén. A vihar mondhatni tökéletes, egyszerre érkeztek árdrágító hírek a keresleti és a kínálati oldalakról: a legnagyobb felvevőpiac Kína talán enyhít a Covid-szigoron, míg Peru, amely a világ második számú termelője, újra súlyosbodó ellátási zavarokkal küzd. 

Copper up on China demand view, --FILE--Copper wire rods are pictured at a Copper Plant in Nantong, east Chinas Jiangsu province, 15 February 2011.Copper futures snapped a four-session losing streak on strong economic data out of China, raising expectations that the worlds largest metals consumer will boost imports. The contract for June delivery jumped 12.35 cents, or 3.1%, to $4.1540 a pound on the Comex division of the New York Mercantile Exchange, the highest settlement price since May 31. (Photo by Xu ruiping / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Xu Ruiping / AFP

A réz piacán azonban nem könnyű okosnak lenni, pénteken ugyan hathetes csúcson, 3,7 dollár körül alakult egy font (453 gramm) réz ára, de az elmúlt fél évben ez még mindig csak korrekciónak tekinthető, a jegyzésárak 3,2–4,5 dollár között ingadoztak, a lefele való ármozgást természetesen a globális recessziós félelmek táplálják

Kínálati zavarokból sincs hiány: csütörtökön a kínai kézben lévő, perui Las Bambas bánya (amely a globális ellátás 2 százalékáért felel) szállítási útvonalát állítólag ismét blokád alá vették helyi őslakos közösségek, akik már nem először okoznak fennakadást a szállításokban. Ennek is köszönhető egyébként, hogy a vezető fémtőzsdéken, például a London Metal Exchange-n április óta a legalacsonyabb szintre, pénteken 5375 tonnával 88 600 tonnára csökkent a raktárkészleten lévő réz mennyisége. 

 

A LME egyébként folyamatos nyomás alatt van a kereskedők részéről, hogy végre állítsa le az Oroszországból származó fémek átvételét. (A MetalMiner Insights kimutatása szerint a globális réztermelésből 5 százalék jut az oroszokra.) A fémtőzsde üzemeltetője azért vacillál, mert Kína például továbbra is vásárol rajtuk keresztül, nincs jelentősége számukra, hogy orosz vagy nem orosz eredetű réz kerül hozzájuk. Ha viszont netán túl sok orosz fém halmozódna fel a LME raktáraiban, az az árak globális torzulásához vezethetne. 

Az LME raktáraiban lévő készletből jelenleg 70 ezer tonnára van határidős megállapodás, ezekre olyan kereskedők szerződtek, akik jórészt kínai vevőknek szállítanának. Európa és az Egyesült Államok azonban kitart amellett, hogy rézszükségleteiket más országokból elégíti ki. 

Kérdés, jut-e mindenkinek: csütörtökön a piac első számú termelője, Chile éves alapon 4,27 százalékos szeptemberi termeléscsökkentésről számolt be. 

Az összesített volumen így 428 300 tonnát tett ki, főleg az állami bányavállalat (Codelco) húzta be a féket, közel 8 százalékkal csökkent a náluk kibányászott mennyiség, 123 ezer tonnára. Az Anglo American és a Glencore vegyesvállalata 3,5 százalékkal csökkentette a termelést, míg az ausztrál BHP ellenőrzése alatt álló chilei bánya épp ennyivel javított a volumenen.

Ez alapján nem is meglepő, hogy többen kongatják a vészharangot, a Financial Times néhány nappal ezelőtti beszámolója szerint Richard Adkerson, a Freeport-McMoran amerikai bányászati csoport elnök-vezérigazgatója szerint az elektromos autók, a megújuló villamos energia és a távvezetékek gyors bevezetése miatt megnövekedett globális rézkereslet hiányt fog okozni. „Nagyon jelentős hiány lesz” – mondta. „Nagyon nehéz lesz teljesíteni a kitűzött célokat.”