Még ki sem hirdette novemberi kamatdöntését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, már nagyban találgatták az elemzők a lehetséges decemberi elhatározásokat. 

pénzügyi Financial befektetés Investment Products kötvény részvény Bond piac Market osztalék
Fotó: Shutterstock

Nem véletlen a recessziós aggodalom

, hiszen az idén júniust megelőzően egészen 1994-ig kell visszalapozni a jegybanki kalendáriumokban, hogy 75 bázispontos kamatemelésre leljünk. Azóta úgy belemerültek az elleni harcba az amerikai jegybankárok, hogy 

már egy decemberi 50 bázispontos növelés is lassításként hatna,

és fellélegeznének a gazdaság lefagyasztása miatt aggódók.

Jobb híján válságálló befektetéseken spekulálva töltik az időt az elemzők, miközben az emelkedő kamatpálya tetőzésére várnak. Hallottunk az elmúlt hónapokban már sok mindent. Jellemző a piaci környezetre, hogy még az inflációvédett kötvényekkel (TIPS) is befürödtek a befektetők. Egy újabb tipp az alacsony volatilitású részvénycsomag, az osztalékhozamra kihegyezve. 

 

Önmagában az is ígéretes válság idején. 

Három nagy osztalékrészvény-ETF is jól teljesített az idén a széles piacot leképező S&P 500 indexkosárhoz képest. Így a Schwab, az iShares Select Dividend és az SPDR Portfolio is. Szeptember 30-án a Schwab 30 napos hozama 3,79 százalék volt, a másik kettőé pedig 4,07. 

Gondos kezek kiválogatták a 3 ETF egyesített kosarában lévő 194 részvényből a legkevésbé volatilis osztalékpapírokat. Ezt a 10 papírt válságálló befektetésnek is tekinthetjük.