Magyar gazdaság

Bejelentették a legfrissebb extraprofitadó részleteit

A keddi kormányinfón kiderült, a magyar kormány a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre is extraprofitadót vet ki. Ennek mértéke az idén és jövőre is 40-40 milliárd forint, adókulcsa pedig 10, illetve 13 százalék lesz.

A keddi kormányinfón elhangzott: a kormány december 31-i dátummal rögzítette a jelenlegi rezsiárakat, amelyeket jövőre felülbírál. Kulcsfontosságú elem ebben a rendszerhasználati díj, a kabinet döntése értelmében viszont ez nem emelkedhet a lakossági fogyasztók esetében. Csakhogy ez a tétel az energia drágulása miatt a piacon nő, így a különbözetet fedezni kell. 

Budapest 2022.10.13.Erőművek éjszakája bejárásCsepel II ErőműMEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal)foto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.10.13.
Erőművek éjszakája bejárás
Csepel II Erőmű
MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal)
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Éppen ezért úgy határoztak, hogy a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre extraprofitadót vetnek ki, ennek mértéke az idén és jövőre is 40-40 milliárd forint, adókulcsa pedig 10, illetve 13 százalék lesz.

A döntés háttere: a jelenlegi villamosenergia-ellátást meghatározó váltakozó áram nagy mennyiségű tárolására nincsenek még kielégítő megoldások, ezért minden pillanatban ugyanannyit kell belőle megtermelni, mint amennyit elfogyasztunk, különben a rendszer stabilitását és az ellátásbiztonságot nem lehetne fenntartani. 

Palkovics László ipari és technológiai miniszter nemrégiben elmagyarázta, ha pontatlanok az időjárás-előrejelzések – az Országos Meteorológiai Szolgálat esetén 30 százalék volt az eltérés –, akkor a hiányt muszáj pótolni, meg kell venni valahonnan, mégpedig drágán, korábban ezért fizettünk a kiegyenlítő energiáért többet Németországnál.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által még májusban bejelentett extraprofitadóról szóló kormányrendelet kimondja, hogy az államháztartás egyensúlyának megőrzésére a magyar kormány különadót vet ki az olajvállalatokra, erőművekre, a bankokra és biztosítókra, gyógyszerforgalmazókra és légitársaságokra, továbbá pótadót a kiskereskedelmi és a távközlési cégekre, illetve tranzakciós illetéket vezet be a brókerszámláknál meg a külföldi utalásoknál. 

Ezeket érdemes tudni az új különadókról

A tervek szerint a különadók a 2022-es és a 2023-as éveket érintik.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy

2022-ben több mint 800, jövőre pedig mintegy 1000 milliárd forint folyhat be a rezsi-, illetve a honvédelmi alapba az extraprofitadóból.

Hozzátette, ezek az intézkedések elérhetővé teszik az idei 4,9 és a jövő évi 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt. Nagy akkor azt mondta, 

a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát tehát nem az embereknek kell megfizetniük.

 

extraprofitadó Kormányinfó magyar kormány elektromos áram bejelentés extra profit erőművek
Kapcsolódó cikkek