Elemzői kommentárban értékelte az Alteo számára kedvezőtlen, ma délelőtti kormányzati bejelentést az Erste. Mint az ismert, a szerdai kormányinfón elhangzottak alapján a magyar kormány idén és jövő évben extraprofitadót vet ki a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre. 

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az új közteher adókulcsa 2022-ben 13, 2023-ban pedig 10 százalékos lesz, az állam évi 40 milliárd forint bevételre számít ebből.

Az Alteo árfolyama – az Opuséval együtt – hevesen reagált az új állami sarcra, a 6 százalékos mínuszban is járt, amiből valamennyit ledolgozott ugyan kora délutánig, de továbbra is eladói nyomás alatt maradt.

Az Alteo a kiegyenlítői piac jelentős szereplője, a primer (FCR) piacon a 11 megawatt kapacitású akkumulátoros tárolójával 30 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, míg a 75 megawatt szekunder (aFRR) kapacitása is jelentős részesedésnek számít az aFFR-piacon

– vázolta fel Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A szakember szerint a különadó így nagy valószínűséggel érinteni fogja a céget. Ugyanakkor ennek mértékét és az eredményre, értékeltségre gyakorolt hatását egyelőre nehéz meghatározni, fontosak lesznek a részletek.

A jelenlegi kiegyenlítő árak a piac által determinált árak, és a piaci igények alakítják ki. A különadó megjelenése kihatással lehet a piaci szereplők viselkedésére (beruházás, árazás szempontjából), amely a további áremelkedés irányába mutat. 

Ezért jelen pillanatban a kormányzati terv hatása nehezen meghatározható, de egyértelműen negatív lépés mind a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművek, mind a piac számára

– hangsúlyozta Miró József.

A jó irány szerinte inkább az ilyen irányú beruházások támogatása lenne (mint ahogy el is hangoztak ilyen tervek korábban), ami segítene letörni a magas árakat. Ugyanis a jelenlegi két számjegyű, 15-20 százalékos tőkeköltségű környezetben szinte minden beruházás ellehetetlenedik. Az Erste mindezek miatt felülvizsgálat alá helyezte a részvényre vonatkozó célárat a hozzá tartozó ajánlással együtt.

Az Alteo árfolyama
 

Az Alteo részvényei a szerdai zuhanással együtt is kifejezetten jól teljesítenek idén. Az árfolyam 33 százalékkal került feljebb az év eleje óta, éles kontrasztban az ez idő alatt 14 százalékos esést elkönyvelő BUX-szal.