Lengyelország legnagyobb olajvállalata, a PKN Orlen 336 százalékkal növelte harmadik negyedéves adózott nyereségét. Igaz, a 2021 azonos időszakával összevetett adat annyiban torzít, hogy időközben lezárult a versenytárs Lotos felvásárlása, a társaságot azóta a PKN konszolidálta, így a profit megugrása nem kis részben az új csoporttag hozzájárulásának köszönhető. 

Warsaw,,Poland,-,October,2021:,Orlen,Company,Signboard,,Logo,Pkn
Fotó: Shutterstock

A PKN keddi beszámolója szerint harmadik negyedévi nettó profit 12,7 milliárd złoty lett, ami 1106 milliárd forintnak felel meg, egy éve 2,91 milliárdos nyereséggel zárult a bázisidőszak. Az augusztus 1-jén lezárt Lotos-akvizíció mind a finomítói, mind a termelői volument megdobta, pusztán a nyereséghez 5,9 milliárd złotyval járult hozzá (46 százalék a cégcsoporton belül). A részvényesek a hírt optimistán fogadták, kedd délelőtt az év elejétől nézve 16 százalékos mínuszban lévő PKN-papírokkal 4 százalékos pluszban kereskedtek, később enyhült a lelkesedés. 

A PKN Orlen árfolyama
 

„Az eredmények örvendetesnek értékelendők, a várakozásoknak megfelelő profitról jelentett az olajtársaság” – írta Michal Kozak, a Trigon elemzője. Jegyzetében hozzátette, a Lotostól nagyobb hozzájárulásra számított. 

A cégcsoport árbevétele 73 milliárd złoty volt (duplája az egy évvel ezelőttinek), míg az EBITDA-ja 17,6 milliárd, 309 százalékos növekedéssel. Az üzemi profit soron 3,8-ről 15,5 milliárd złotyra lépett előre a társaság.

A vállalat januárban vagy februárban mutatja be az új stratégiáját – mondta Robert Sleszynski igazgató. A PKN Orlen Lengyelországban, Litvániában és a Csehországban működtet finomítókat. 

Elhárult az akadály a Mol lengyelországi terjeszkedése elől

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a PKN Orlen felvásárolja versenytársát, a Lotost, az uniós zöld jelzés jó hír a Mol számára is, amely januárban egyezett meg a PKN-nel 417 lengyelországi benzinkút átvételéről. A tranzakció előfeltétele a PKN–Lotos-akvizíció uniós jóváhagyása volt, ami meg is történt.