A harmadik negyedévben a Magyar Telekom 17 milliárd forint profitot ért el a piac által várt 15,6 milliárd forinttal szemben. A tavalyi eredményhez képest 4 százalékkal marad el az extraprofitadóval terhelt eredmény, enélkül 23 milliárd forint lett volna az adózott eredmény, ami 28 százalékos éves bővülésnek felelt volna meg.

Budapest 2020.09.18.Magyar Telekom (Allee) üzletfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2020.09.18. / Magyar Telekom (Allee) üzlet / foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mind az előfizetők száma (RGU), mind az egy egységre jutó árbevétel (ARPU) bővülni tudott éves és negyedéves szinten is, ami segítette a céget a robusztus eredmény elérésében. Az előbbi esetében 

átléptük a bűvös tízmilliós előfizetői számot, 

a magyar és északmacedón szegmensben. Három éve ez a szám 9 millió alatt volt, úgyhogy nagyon impozáns a növekedési dinamika, piac feletti bővülést sejtetve. 

A dinamikus fejlődés mögött a többéves optikaihálózat-fejlesztés eredményei húzódnak meg, ami egyébként az éves alapon 8,1 százalékkal zsugorodó értékcsökkenési és amortizációs költségekben is megmutatkozik. Ez azért fontos, mert az optikai hálózat a rézhálózatot váltja le, az utóbbinak pedig tipikusan magasabb karbantartási költségei vannak, így egy alacsonyabb költségszint felé konvergál a Magyar Telekom, amely mellett magasabb színvonalú és árú szolgáltatást tud nyújtani. 

Az ARPU-bővülésben pedig a nagyobb és gyorsabb adatcsomagok felé való elmozdulás hatása jelenik meg. Fontos látni, hogy az inflációnak megfelelő áremelés még meg sem történt, azzal csak jövőre érdemes számolni. 

A jó eredmények fényében az 50 milliárd forintos éves nyereség-előrejelzésünk alacsonynak bizonyult – hiszen a Telekom három negyedév után már 46 milliárdnál jár –, ezért prognózisunkat 12 százalékkal, 56 milliárd forintra emeljük. Ezt 

a változást intézményi célárunk is leköveti, amely ezzel 520 forintra emelkedik. 

Telekom
Fotó: Shutterstock

Ennek fényében 35-45 forint egy részvényre jutó kifizetést valószínűsítünk, ami 11,5-14,5 százalékos hozamnak felel meg, a keddi záróárra vetítve. Itt érdemes felvetni a kérdést, hogy vajon folytatódik-e a részvény-visszavásárlás arányának az emelése a teljes kifizetésen belül, hiszen amíg három éve még 5 milliárd forint értékben vásárolt vissza részvényt a Magyar Telekom, az idén már 15 milliárd forint értékben. Ha az erre szolgáló keret a korábbi éveknek megfelelő mértékben emelkedne tovább, akkor 20 milliárd forint összértékű részvény-visszavásárlásra lehetne számítani, ami a német nagytulajdonoson (Deutsche Telekom) kívüli piaci kapitalizáció nagyságrendileg egyötöde. 

Azaz mostani árfolyamon számolva öt-hat év alatt teljesen kivásárolná a cég a tőzsdén lévő részvényállományt. 

Ez amiatt fontos, mert az utolsó darabokat – ha addig nem érkezik kivásárlási ajánlat – már relatíve magas, addigra már négy számjegyű forint- (BVPS – egy részvényre jutó saját tőke) árfolyamon kellene megvenni. Emiatt a buy-and-hold stratégia itt nagyon kifizetődő lehet véleményünk szerint. 

A Magyar Telekom árfolyama
 

Véleményünk változatlan, továbbra is erős lábakon áll a Magyar Telekom, 

és a következő években az inflációs áremelés (2023) majd az extraprofitadó eltörlése (2024) nagyon erős hátszél lehet az eredményesség drasztikus javításában.