Pénz- és tőkepiac

Sarkon fordult a forint a kormányinfó közben, már nem akar áttörni

Az euróért most 405 forintot kell adni, egyelőre várat magára az áttörés a 400-as szinten túlra, pedig a napokban háromszor is sikerült. Hosszú még a nap, és csapkodó a piac.

Számos információ látott ma napvilágot a magyar gazdaságról, ezek szinte mindegyike hatással volt és lesz a forint árfolyamára. Egy ideig oldalazott az euró-forint kurzus, a kormányinfón elhangzott bejelentésekre előbb 400 felé indultak a jegyzések, végül azonban 180 fokos fordulat következett be, és 405-ig szaladt az árfolyam.

Various,Hungarian,Forint,Banknotes,And,Coins.
Fotó: Shutterstock

Elemzők figyelmeztettek, hogy ha a befektetők piactorzítóként értékelik a kabinet egyes döntéseit, akkor valószínű, hogy az nem tesz jót a forintnak, márpedig az energetikai szektorra kivetett extraprofitadó így értelmezhető. 

 

Jut mára pozitívum is, az OTP-árfolyam 10 ezer fölé került, valamint az, hogy az inflációs adat ellenére a bankközi kamatok továbbra is lefelé tartanak: október végén 16,76 százalék volt a három hónapos BUBOR, ez ma 16,26-ra jött le. 

Egyébként a régiós devizákat nézve, ma nem is a forint van a fókuszban, hanem a zloty, a lengyel fizetőeszköz fél százalékkal gyengül az euróhoz képest a ma esedékes jegybanki kamatdöntés előtt. A várakozások szerint 25 bázispontos emelés jön, amely után 7 százalékos lesz az irányadó ráta. 

A Reutersnek nyilatkozó devizakereskedő szerint a lényeg végső soron mégiscsak a dollár lesz szerdán, ha a félidős választás érdemben elmozdítja az euró-dollár árfolyamot, az érezhető hatással lesz a kelet-közép-európai devizaárfolyamokra is. Az euró egyelőre a paritásnál – az egy az egyben váltásnál – erősebb szinteken ragadt a zöldhasú ellenében.

 

EURHUF forint árfolyama
Kapcsolódó cikkek