Nincs könnyű helyzetben az egyik legnagyobb kriptotőzsde, az FTX, miután az alapító Sam Bankman-Fried ellen fordult az iparági közvélemény. Az SBF néven ismert milliárdos a szektor szabályozása kapcsán közölt olyan gondolatokat, amelyek nem nyerték el a piac tetszését, de ez még csak a kisebb gond lett volna, a nagyobb problémát az okozta, hogy a múlt héten a Coindesken megjelent írás szerint a milliárdos kriptobirodalmának másik fontos cége, az Alameda fizetésképtelen lehet. SBF a politikára is igyekezett hatást gyakorolni, rengeteg pénzt szánt különböző politikai adományokra.

Key Speakers At IIF Annual Membership Meeting Sam Bankman-Fried, founder and chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, speaks during the Institute of International Finance (IIF) annual membership meeting in Washington, DC, US, on Thursday, Oct. 13, 2022. This year's conference theme is "The Search for Stability in an Era of Uncertainty, Realignment and Transformation." Photographer: Ting Shen/Bloomberg via Getty Images
Sam Bankman-Fried
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az Alameda szemben az FTX-szel nem kriptotőzsdeként, hanem kereskedőcégként működött, és mérlege szerint hiába rendelkezett jóval több eszközzel, mint amennyi a kötelezettségek értéke, az eszközök jelentős részét illikvid kriptozsetonok tették ki, különösen az FTX saját, FTT nevű eszköze. SBF még tavasszal beszélt egy interjúban az iparági pénzcsinálás varázslatos működéséről, ám úgy tűnik, őt is elérte az a pillanat, amikor a befektetők bizalma megrendült.

A közösségi médiában megindultak a pletykák, hogy 

és ezt követően a Binance is – a legnagyobb kriptotőzsde, amely az FTX-ben is korai befektető volt, ezért jelentős mennyiségű FTT-vel rendelkezik – támadásba lendült, és elkezdte piacra dobni a nála felhalmozott FTT-t. Ezt maga a Binance alapító, a kriptopiac ikonikus szereplője, Csao Csang-peng közölte a Twitteren.

Mindez természetesen a zseton árfolyamának esését eredményezte, amire az Alameda vezérigazgatója, Caroline Ellison jelezte, hogy tőzsdén kívüli tranzakcióban, 22 dolláros egységáron a cég hajlandó megvásárolni a Binance FTT készleteit. Ezzel elkerülhető lett volna az árfolyamra gyakorolt negatív hatás. Noha az FTX és az Alameda két külön vállalat, és egy kriptotőzsde üzleti modellje különbözik a Celsiusétől, amely főként hitelezéssel foglalkozott és hozamot kínált, 

a megrendült bizalom hatására elkezdtek menekülni a felhasználók a platformról, aminek a nagy nyertese a Binance lehetett.

Azonban a kriptopiac összefonódásai miatt nem csak az FTT-zsetonra helyeződött nyomás, de a Solana zsetonjára is, amelyből az Alameda mérlegében szintén jelentős mennyiség volt, hiszen SBF a Solana korai befektetője volt. Ráadásul feltehetően 

az Alameda kötelezettségei mögött álló fedezetet is különböző kriptók adták, ami miatt a likvidálások láncolata is beindulhatott, 

így végül az olyan kriptók árfolyama is nyomás alá kerülhetett, amelyek eleinte függetlenek voltak az eseményektől, így jelentősen – az elmúlt 24 óra alatt több mint 5 százalékkal – esett a és az ether árfolyama is. 

Web Summit 2022 - Day One Lisbon , Portugal - 2 November 2022; Changpeng Zhao, Co-Founder & CEO, Binance, at Media Village during day one of Web Summit 2022 at the Altice Arena in Lisbon, Portugal. (Photo By Ben McShane/Sportsfile for Web Summit via Getty Images)
Csao Csang-peng, a Binance alapítója
Fotó: Ben McShane / Getty Images

Ez azonban szinte semmi az FTT által elszenvedett zuhanáshoz képest, miután a 22 dolláros szintet nem sikerült megvédeni. Az FTX saját zsetonja mintegy 20 százalékot vesztett értékéből szinte percek alatt, de a Solana is egy hét alatt 20 százalékkal olcsóbb lett (ugyanezen az idő alatt az FTT 40 százalékot esett). Valószínűleg a nyilvánosan közzétett „minden rendben” üzenet sem segítette a bizalom helyreállítását, ahogy ez nem sikerült a Terra/Luna alapító Do Kwonnak vagy a Celsius élén álló Alex Mashinskynak sem.

A kripto szektorban az elmúlt hónapokban gyakran történt az, hogy a minden rendben üzenetet követően a cégek bukása következett, és míg ezt követően gyakran SBF érkezett a megmentőként, most az ő birodalma került veszélybe. Az iparági szinten is fontos kereskedőcég – a tether legnagyobb ügyfele – és kriptotőzsde bukásáról szóló pletykák hatására a hónapok óta csendes kriptopiac ismét felbolydult. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy akár az FTX, akár az Alameda valóban elvérzik-e a Binance támadása következtében, ahogy azt sem, hogy a legnagyobb kriptotőzsde – melyet a szankciók kijátszásával és számos más dologgal is vádolnak – képes-e megőrizni vezető pozícióját, de az egész biztos, hogy a szektort jellemző drámákra a jö9vőben is számíthatunk.