A Magyar Posta részvénycserével megszerezte pénteken a Takarék Jelzálogbank 43 millió darab, egyenként 100 forint névértékű részvényét az MKB Banktól. Ezzel a Posta a tőzsdén jegyzett jelzálogbankban 39,8 százalékos közvetlen befolyást szerzett.

-An official post logo is seen with a Hungarian tricolor flag on the wall of the 62nd main post office of Magyar Posta (Hungarian Post Company) in Budapest on October 17, 2013. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP) posta
Fotó: AFP

A tranzakciót a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte.

A Takarékbank az ügylettel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a részvénycsomag megszerzése nem vált ki újabb vételi ajánlattételi kötelezettséget a Magyar Posta részéről, hiszen a Takarék Jelzálogbank vonatkozásában 2021. január 15. napján összehangoltan eljáró személyek korábban már nyilvános vételi ajánlatot tettek.

Mivel pedig az összehangoltsági megállapodás is hatályban van, a Magyar Posta befolyásszerzése mentesül az ajánlattételi kötelezettség alól.

A BÉT honlapja egyébként még a Magyar Takarékbankot (MTB Zrt.) tünteti fel többségi, 88,1 százalékos tulajdonosként, míg a fennmaradó részvények eszerint a közkézhányadot gyarapítják. Az MTB részvénypakettjéhez a bankfúzió révén juthatott az MKB, amely továbbra is a jelzálogbank legnagyobb részvényese maradhat 48 százalékos részesedésével.   

A tranzakciót szintén bejelentő MKB Bank a  fentiekhez hozzátette, hogy a Posta cserébe a Magyar Takarékbankban meglévő 1771 darab, egyenként  10 ezer forintos részvényét adta, amelyek megszerzéséhez azért nem kellett felügyeleti engedély, mert az MKB befolyásának a mértéke az 50 százalékot már a csere előtt is meghaladta.