Szlovákia felmentést kapott az orosz olajat érintő szankciók egy része alól, hogy biztosíthassa a megtépázott Ukrajna ellátását.

OPEC, olaj
Fotó: AFP

A felmentés nyomán Szlovákia február 5. után is exportálhat majd finomított olajtermékeket, köztük gázolajat Ukrajnába, hogy enyhítse az ország háború okozta gondjait.

A szlovák energiacégnek, a Slovnaftnak – a Mol egyik leányvállalata – a felmentés híján február 5. után le kellett volna állítania minden orosz eredetű nyersolajból készült termék exportját az Oroszország elleni szankciók részeként. 

A kivételezés célja Ukrajna támogatása, amely az orosz támadások kezdete óta súlyos infrastrukturális károkat volt kénytelen elszenvedni. Az ukrán gazdasági miniszter, Karel Hirman elmondta: sikerrel zárultak a tárgyalásaik az EU-val a Slovnaft mentességét illetően, így biztosított maradhat nemcsak Csehország, de Ukrajna finomított termékekkel való ellátása is, a döntés segíthet stabilizálni a Slovnaft finomítóinak működési profitját.

Szlovákia olajimportja csaknem teljes egészét Ukrajnán keresztül bonyolítja le Oroszországból, de ezt az arányt a jövőben csökkenteni tervezi, hogy növelni tudja exportpotenciálját más piacokra vonatkozóan.

A Slovnaft jelenlegi, napi 124 ezer hordós kapacitásának nagy részét exportra állítja elő, így az orosz szankciók miatt alternatív beszerzési források keresésébe kezdett.

A cég nemrég felemelte szavát a szlovák kormány extraprofitadója ellen, hiszen a Slovnaftnak 70 százalékos különadót kellett volna fizetnie nyereségéből. Ennek, úgy tűnik, meg is lett a hatása, a legfrissebb értesülések szerint ugyanis a kormány meghátrál, és csak 55 százalékos extra terhet ró a cégre.

A Slovnaft anyavállalata, a Mol eközben itthon tervez terjeszkedni: a cég egy konzorcium részeként felvásárolná a megújuló energiával foglalkozó Alteót, hogy így bővítse energetikai portfólióját. Az ügyletet egyelőre befagyasztotta az MNB, de hamarosan várhatók további fejlemények.