Az elemzői várakozások szerint látunk idén még 400 forintnál alacsonyabb euró árfolyamot. A rég várt esemény pénteken délután, fél öt tájt be is következett, utoljára november elején volt hasonló szinten a keresztárfolyam. 

Katowice,,Poland-,June,01,,2022:,National,Currency,Of,Hungary.,2000 KATOWICE, POLAND- JUNE 01, 2022: National currency of Hungary. 2000 and 10000 forint banknote.
Fotó: Arkadiusz Fajer / Shutterstock

A fordulat jelentős, hiszen december 9-én még 418 forinton tetőzött az euró kurzusa. 

Az Equilor elemzői szerint a 398–400-as tartományban több meghatározó támasz is látható, így ott könnyen fordulhat a mozgás iránya a későbbiekben. A forint kurzusát támogatta, hogy csütörtökön aláírták az uniós megállapodást: Navracsics Tibor bejelentette, hogy minden megállapodást aláírt a kormány az Európai Bizottsággal, így várhatóan 130 milliárd forint előleg már januárban beérkezik a Kohéziós Alapból. A felfüggesztett forrásokkal kapcsolatban március 31-ig van határidő az előírt mérföldkövek teljesítésére. 

 

A KBC reggeli elemzése szerint az ünnepekre relatív jó szinteken fordulhat rá a forint, amiben a dollár relatív gyengébb szintje mellett segíthetnek a csökkenő gázárak is, az euróban számított árak már 90 euró környékén járnak. A fentiek mellett az EU-s pénzek körüli pozitív hírfolyam is segített az utóbbi hetekben, technikailag pedig a 400-as szinteket érdemes figyelni. 

A technikai elemzések szerint is kulcsszintekre érkezett a keresztárfolyam:

megtört ugyanis az idén februárban indult emelkedő, konkrétan a 406,25 alá kerülés okozhatott változást, mert ez az a szint, amely vízválasztó a long oldal és a short oldal között. Ebből a mintából még lehet tere az erősödésnek, mert 390 környékén található csak a következő erősebb támasz – vélik az OTP Elemzési Központ szakértői.

A forint szempontjából jó hír, hogy péntek délelőtt megfordult a trend az euró-dollár piacán, a jegyzés az 1,06-os vonalról pattant és ismét erősödik az euró.