Megriadt a forint hétfőn délután. Hetek óta 410 körül ingadozik az euró ellenében, és reggel szépen tartotta magát e pszichológiai határ erősebb oldalán, aztán két hullámban letaszították 412 környékére, ami mintegy félszázalékos gyengülést jelent.

Pile of money background, 50 Euro bank note with falling hungarian forint 20000 HUF bank notes. Currency devaluation, inflation Hungary. Illustration background or cover
Fotó: Daniel Kadar

Az első hullámra az után került sor, hogy a magyar médiában megjelentek Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének kommentárjai, amelyek a parlament gazdasági bizottságának ülésén hangzottak el. 

A forint az euróval szemben. Forrás: Stooq

Ezután még visszarántották 411,3 környékéről megint 410 alá a forintot, de újabb gyors gyengülési hullám érkezett, miután kora délután ugyanezek az idézetek megjelentek a Reuters hírügynökség termináljain is.

Matolcsy György riadót fújt

A jegybankelnök szerint megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül.

Matolcsytól – a bank szóvivőjére hivatkozva – egyebek közt azt idézte a Reuters, hogy jövőre 15-18 százalék lesz az miközben bírálta a tavaly expanzív költségvetési politikát, és arra kérte a kormányt, hogy azonnal szüntessen meg minden árstopot, abszurdnak nevezve, hogy az üzemanyag árának korlátozása nyomán megugrott a fogyasztása.

Friss adatot közölt a KSH – már inkább elkerülik a vásárlók a boltokat

Egyértelmű a visszaesés az élelmiszerüzletekben. Persze van, ami örök: ötödével bővült az üzemanyag-értékesítés.

A jegybankelnök ugyanakkor megerősítette, hogy a jegybank minden eszközét beveti az infláció elleni harcban, ami az első számú közellenség.

Ezek a kommentárok ezúttal nem erősítették a forintot.

A gyengülésre biztosan nem nemzetközi hatásra került sor, hiszen az euró erősödött a dollár ellenében, és alapesetben ennek jótékony hatása kell hogy legyen a közép-európai devizákra. A cseh koronára és a zlotyra volt is: az utóbbiakkal szemben a forint pontosan ugyanazt a görbét követte, mint az euró ellenében, és gyengült.

A zloty ellenében ugyanazt a pályát járta meg a forint, mint az euró ellenében. Forrás: Stooq