A 2023-as év eddigi legfontosabb gazdasági adata érkezik 11 órakor, ami elvileg megrázhatja a devizapiacot, forint azonban nem enged a 48-ból, pontosabban a 396 körüli szintekből az euró ellenében, ahová az év első kereskedési napjaiban erősödött.

forint
Fotó: Shutterstock

Az elemzői várakozás szerint a novemberi 10,1 százalékról 9,7 százalékra mérséklődhetett decemberben az euróövezet éves inflációja, de borítékolható, hogy ennél is alacsonyabb lesz a szám, mert a héten sorban kiadogatták saját adataikat a nagy európai gazdaságok, és kiderült, az szépen lassult. Ráadásul folytatódik a viszonylag meleg, szeles tél, ami csökkenti az energiahiány kockázatát.

Nem véletlen, hogy az euró majdnem egy hónapos mélypontokat dönget a dollár ellenében 1,05 környékén, hiszen mindebből sokan azt olvashatják ki: az Európai Központi Bank talán kevésbé drasztikus további kamatemelésekre kényszerül a vártnál. Más vélemények szerint túl sok a kockázat, és még mindig túl messze van a 2 százalékos céltól az EKB.

Mindenesetre a forint eddig nem sokat hederített az euró gyengélkedésére, pedig az normálisan hatni szokott rá. Ehelyett megőrizte az elmúlt hetek nyereségét, most már tartósnak tűnő módon áttörte a korábban hónapokik ostromolt 400-as gátat az euró ellenében, és az elmúlt napokban 395-396 környékén kereskedett, négyhavi csúcsot elérve.

Szépen indult az év a forint számára. Forrás: Stooq.com

Az elmúlt néhány napban – és péntek reggel is – zegzugosan kereskedett, de maradt 400 alatt, és a technikai elemzések szerint egy újabb lökés akár egészen 390 forint közelébe lódíthatja. 

Az euró viselkedése – ami befolyásolhatja a forintot – a 11 órakor kijövő adatok után kiszámíthatatlan, a további gyengülése sem kizárható, de egyes piaci szereplők úgy is dönthetnek, hogy elég volt az év eleji eladásból, most már várjuk meg, mit mondanak a számokra az EKB döntéshozói.

A decemberi magyar inflációs adat egy hét múlva esedékes, aligha lesz „szép”, ami várhatóan a magyar jegybanki szigor fennmaradását vetíti előre. Ugyanakkor a forint fontos támogatást kapott az újévi magyar devizakötvény-kibocsátástól is.

A forintnak is támaszt nyújt a sikeres kötvénykibocsátás

A devizakötvényből bevont összeg jelenlegi árfolyamon nagyságrendileg a Richter Gedeon piaci kapitalizációjának felel meg.

A forint a csütörtöki zárószintnél valamelyest, mintegy 0,1 százalékkal gyengébb, mindenesetre az euró ellen a pénteki korai kereskedésben az euróövezeti adatok előtt. A zloty ezúttal érzékenyebb, és mintegy harmad százalékot gyengült, 4,698 környékére.

A zloty veheti át a régiós pofonzsák szerepét a forinttól

Az eddig olvasható talán legalaposabb elemzéssel álltak elő az ING közgazdászai arról, mi okozta a közép-európai devizák teljesítményében tapasztalt hatalmas eltéréseket a pandémia megérkezése óta. Figyelj jobban a helyi tényezőkre, jövőre pedig elsősorban is a zlotyra – javasolják.