„Nagyon jó évünk, rekordév volt a 2022-es” – nyilatkozta a Reutersnek e hétvégén Armin Papperger, a német fegyvergyártó Rheinmetall vezérigazgatója. A negyedik negyedév eredménye várhatóan meghaladja még a nagyon jó harmadik negyedévit is, tette hozzá. A cég a tavaly szeptemberrel zárult három hónapban 1,42 milliárd euró bevételt ért el, ami 13 százalékkal nagyobb a 2021-es harmadik negyedévinél.

Rheinmetall armaments group
A Rheinmetall gyártja a Leopard 2 tank 120 mm-es lövegét és a lőszereket hozzá.
Fotó: picture alliance


Papperger beszámolója szerint közelednek a 30 milliárd eurós rendelésállományhoz, és ennek az értéke jövőre elérheti a 40 milliárd eurót. (Egy euró 390,2 forint.) A Rheinmetall védelmi termékek egész sorát értékesíti, de valószínűleg leginkább a Leopard 2 harckocsi 120 mm-es lövegéről híres. 

A vezérigazgató arra számít, hogy a következő években legalább 15-20 százalékkal növekedni fog a cég hadiipari divíziója, és 2025-re a polgári célú termékek eladása csak a vállalat bevételének 20 százalékát teszi majd ki.

A Rheinmetall a hadi- és járműipari szektorban öt divízióval és 39 leányvállalattal rendelkezik, a székhelye Düsseldorf. A cég kész nagy mennyiségű lőszert is szállítani a Leopard 2 típusú harckocsikhoz, amelyeket Németország és a más tagjai, többek között Lengyelország küldenek majd Ukrajnába

A Rheinmetall felkészült, és elővigyázatosságból jelentősen megnövelte lőszergyártó kapacitását, különösen a nagy kaliberű szektorban

– nyilatkozta a cég vezetője a héten a Rheinische Postnak. Új termelési létesítmények építését és további alkalmazottak felvételét is tervezik. A megnövekedett gyártási kapacitásoknak köszönhetően nem csupán a német hadsereg, a Bundeswehr, hanem más Leopard tankokkal rendelkező országok fegyveres erőinek előreláthatóan fokozódó keresletét is képesek lesznek kielégíteni.

26 April 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: The Rheinmetall logo on the Rheinmetall building in Düsseldorf. The Düsseldorf-based arms manufacturer Rheinmetall plans to deliver dozens of used Leopard main battle tanks to Ukraine. Photo: David Young/dpa
A cég részvényeinek értéke folyamatosan emelkedett 2022-ben.
Fotó: Getty Images


A Rheinmetall a múlt héten emelte meg a bevételi várakozási kilátásokat, válaszul az orosz–ukrán konfliktus nyomán megnövekedett keresletre, mivel csak a német kormány százmilliárd eurót különített el a hadsereg fejlesztésére. A vállalat arra számít, hogy az eladások 2025-re 11-12 milliárd euróra növekednek. Novemberben még 10-11 milliárd euróra számítottak. Az előzetes várakozások szerint a Rheinmetall 2022-ben 6,5 milliárd eurós bevételt ért el. 

A Reuters szerint nagy az esély rá, hogy a cég beverekszi magát a vezető német tőzsdeindexbe, a DAX-ba. A cég részvényeinek értéke folyamatosan emelkedett az elmúlt egy évben, a tavaly év eleji 92,1 euróról mostanra 228,2 euróra ugrott.