Jelentős visszaesésre számít a hitelkeresletben a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese a gazdasági bizonytalanságok miatt. Ginzer Ildikó a Növekedés.hu című híroldalnak elmondta: becsléseik szerint az új jelzáloghitel-folyósítások a felére eshetnek vissza az idén a tavalyi értékekhez képest. Ezt a tendenciát már látni az októberi, novemberi hitelkihelyezéseken, illetve a decemberi hitelkérelem befogadásokon.

Metropolitan Anthony of Volokolamsk (R) pays his respect to Pope Emeritus Benedict XVI lying in state at St. Peter's Basilica in the Vatican, on January 4, 2023. - Benedict, a conservative intellectual who in 2013 became the first pontiff in six centuries to resign, died on December 31, 2022, at the age of 95. Thousands of Catholics began paying their respects on January 2, 2023 to former pope Benedict XVI at St Peter's Basilica at the Vatican, at the start of three days of lying-in-state before his funeral. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Fotó: FatCamera

A 2023 eleji visszaesés után – az év második felétől – már elindulhat a normalizálódás. Addig azonban még várható egy emelkedés a jelzáloghitel-kamatok terén: 1-2 százalékponttal még nőhetnek a lakáshitelek kamatai, csökkenésre csak utána számítanak a banknál. 

Most úgy gondolom, hogy egy számjegyű jelzáloghitel-kamatokat 2023 második felében, illetve 2023 végéhez közeledve láthatunk majd újra

– mondta Ginzer Ildikó. 

Hozzátette: dolgoznak olyan konstrukciókon, amelyekkel az olyan ügyfeleknek nyújthatnak megoldást, akiknek a jelenlegi magasabb kamatkörnyezet problémát okozhat. A Bankholdingnál az egyik ilyen konstrukció az Egyenlítő

Ez lényegében arról szól, hogy a számlán lévő megtakarítási állományokon elérhető hozamokat beszámíthatják, illetve ezeket és a hiteloldali kamatokat összevezethetik.

Ginzer Ildikó szerint még dolgoznak ennek a finomításán, de már most látszik, hogy a termék több előnyt nyújt az adósnak. 

A személyi kölcsönök terén egyébként nem lát a Bankholding hasonló mértékű visszaesést, ezekre a termékekre kevésbé hatott az emelkedő kamatkörnyezet, mivel rövidebb a futamidejük. 

Ginzer kitért arra is, hogy a május elsejével – az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank fúziójával – felálló új bank, az MBH Bank Nyrt. indulására intenzív kommunikációs és marketingkampánnyal, illetve kedvezményes egyedi ajánlatokkal és termékcsomagokkal is készülnek.