A legtöbb magyar (80 százalék) előre eltervezi, hogy milyen értékben vásárol majd, de több mint 50 százalékuk túlköltekezik az ünnepi időszak során – derül ki a Magyar Bankholding hétfőn nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatásából.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A megkérdezettek a tavalyi évhez hasonlóan átlagosan hét ajándékot terveznek vásárolni, a legtöbben idén 20 és 30 ezer forint közötti értékben. A válaszadók nagyobb része  tudja előre, hogy kinek mit szeretne venni, de természetesen ez függ az üzletek kínálatától is.

Noha egyre népszerűbbek az érintésmentes fizetési megoldások (46,1 százalék), azért a többség (55,6 százalék) elsősorban készpénzzel fizet. 

A 18–26 évesek körében azonban 39,7 százalék már mindig mobiltelefonnal fizet, ha lehetősége van rá.

A 36–44 évesek körében a legjellemzőbb, hogy a karácsonyi költségeket megtakarításból állják. Sokan azonban valamilyen banki hitelből finanszírozzák az ünnepi kiadásokat, a válaszadók 83,4 százaléka a hitelkártyakeretéből tervez vásárolni.

A 27–35 év közöttiek 100 százaléka válaszolta azt, hogy a hitelkerete nagy részét az ajándékok megvásárlására költi majd. A hitelkártyával vásárlók több mint fele jelezte, hogy az ünnepek után a teljes összeget törleszti a banknak.