A tőzsdei kereskedés hajdanán szinte csupán a Wall Street szakembereinek játéka volt. A világ tőzsdéin éveken keresztül a tömegek csak a brókeren keresztül férhettek hozzá a piacokhoz, és a vagyonépítés számukra hosszú folyamat volt. Az online világ előretörésével azonban napjainkban a tőzsdézés már nem feltétlenül egy nagyon szűk kör kiváltsága.

Online,Trading,Concept.,Tablet,With,Financial,Stock,Data,And,Finger.
Egyre népszerűbb az online tőzsdézés, de érdemes elkerülni a buktatókat.
Fotó: Shutterstock

Mára ez teljesen megváltozott, a technológiai innováció szinte valamennyi pénzügyi piacon megnyitotta az ajtót az online kereskedés előtt – számolt be róla a Money Crashers.

Az úgynevezett swing, momentum és a day traderek egyaránt abból élnek, hogy különféle kereskedési eszközökkel kihasználják a részvények volatilitását a gyors profitszerzés érdekében. Ez a trend pedig napról napra népszerűbbé válik.

Nem ördögtől való a kereskedés, de okosan kell csinálni

Azok, akik aktív résztvevői a napi kereskedésnek, tisztában vannak vele, hogy ha vakon, véletlenszerűen dobálunk pénzt a piacra, akkor annak – néhány szerencsés csillagállástól eltekintve – nagy valószínűséggel azt lesz a vége, hogy veszítünk a befektetésen.

Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy a tudatosan tőzsdézők ma már eszközök széles skáláját használják, hogy jó bevált, lehetőleg nyertes stratégiákat alkalmazzanak, javítva nyereségtermelésük esélyeit.

Ma már számos olyan eszköz létezik, amelyek segítségével szinte bárki sikeresebbé válhat a részvényekkel való kereskedésben, ha megfontoltan vág bele, és hajlandó a pénz mellett időt és energiát is befektetni a remélt profit érdekében. Az online világ ebben nagy segítséget nyújthat.

Online kereskedés kezdőknek – a tőzsdeapp a legjobb barátunk

Örök igazság, hogy a akkor sem áll le, amikor úton vagyunk, vagy épp nem a gép előtt ülünk. Emiatt fontos, hogy mindig hozzáférjünk a piaci információkhoz, és a kereskedéshez. Ebben kulcsszerep hárul a mobilalkalmazásokra.

Success!,Happy,Bearded,Businessman,Or,Trader,In,Formalwear,And,Eyeglasses
Fotó: Shutterstock

Az igazán profik készen állnak arra, hogy szinte bármikor kereskedjenek, amikor egy árfolyamokat befolyásoló hírről (például a jegybank kamatdöntő üléséről vagy épp egy kirobbanó orosz–ukrán háborúról) tudomást szereznek.

Azonban mindenki megnyugodhat, a tőzsdézés sem jelent megállás nélküli elfoglaltságot.

A Budapesti Értéktőzsde hétköznaponként reggel 9 órakor nyit, és délután 5 óráig zajlik a kereskedés. Az európai tőzsdék döntő többségén szintén ugyanez a menetrend. Az Egyesült Államokban magyar idő szerint 15:30-kor kezdődik és 22:00-ig tart a kereskedés. És hétvégén a tőzsdék is zárva vannak.

Kereskedelmi platformokat is érdemes használni a tőzsdézéshez

Régen, amikor még a brókereken keresztül zajlott a tőzsdézés, elég volt egy telefon, amivel elérhettük az illetőt. Manapság azonban kereskedési platform nélkül nem lehet hatékonyan kereskedni online. Bár működését tekintve szinte mindegyik platform hasonló, mégis mindegyik egyedi, emiatt fontos, hogy mindenki a saját igényeinek leginkább megfelelő felületet válassza ki.

A legtöbb kereskedési platform az aktív kereskedők számára technikai elemzési eszközök széles tárházát vonultatja fel, sokszor grafikonkészítési lehetőségeket és akár backtestinget is. Ezek mind hasznos eszközök a kereskedési stratégia kialakításához.

Természetesen az is befolyásolni fogja a választásunkat, hogy hol szeretnénk kereskedni. Másik platformra lesz szükségünk, ha csak itthon akarunk tőzsdézni, és másra akkor, ha a tengerentúli papírokkal üzletelnénk.

Szintén másra esik a választásunk, ha a kriptoeszközök kerülnek érdeklődésünk fókuszába. Léteznek kifejezetten a bitcoinra és társaira építő kriptotőzsdék, azonban ezeknek általában saját platformjuk is van.

Bitcoin, Trade
Fotó: Getty Images

Ezek a legjobb tőzsdei kereskedési eszközök

A grafikonkészítő szoftver – akár egy kereskedési platform részeként – hasznos segítséget nyújt a kereskedésben, főleg akkor, ha vizuális típusok vagyunk. A legjobb alkalmazások a valós idejű adatokat is könnyen olvashatóvá varázsolják, ami megkönnyítheti a döntéshozatalt.

Hasznos eszköz a backtesting szoftver is. A backtestinget magyarul visszatesztelésnek lehetne fordítani, a működési elve az, hogy az általunk kidolgozott stratégiát lefuttatja a piac egy múltbeli időpontjában, hogy akkor hogyan teljesített volna. Bár biztos adatokat nem ad, rossz esetben akár félre is vezethet, mégis ad némi fogódzót, hogy a tervünk egy korábbi, hasonló piaci folyamatokkal tűzdelt időszakban hogyan muzsikált volna.

A részvényszűrők olyan kereskedési szoftverek, amelyek az általunk megadott paraméterek alapján keresnek a piacon. Nagyon hasznos eszköz, azonban akkor vehetjük igazán hasznát, ha a tőzsdei tudásunk már legalább alapszinten van.

Azonban hiába a legszuperebb appok és szoftverek, a tudást nem lehet teljesen pótolni.

A legsikeresebb tőzsdei kereskedők azokból lesznek, akik hajlandók képezni magukat.

Sokszor a saját kárán is tanul az ember, azonban ma már több online kereskedési tanfolyamot is találhatunk a világhálón, amelyek segítségével legalább alapszintű tudással felvértezhetjük magunkat, mielőtt harcba indulnánk az árfolyamgörbék útvesztőjében.

Mire érdemes figyelni 2023-ban?

Bár vannak időtálló, örök érvényű befektetési eszközök, aki (nyilván nagyobb kockázatot is bevállalva) nagyobb nyereségben reménykedik, annak érdemes követnie az aktuális világpiaci trendeket. Az olyan globális hatások, mint az orosz–ukrán háború, az vagy az inflációs és recessziós környezet felsrófolhatja, de akár le is ronthatja bizonyos eszközök értékét.

A Financial Times gyűjtése nyomán a Világgazdaság összefoglalta, hogy mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani 2023-ban. A felsorolás egyebek között az energiaszektort, a technológiai piacot, a kiskereskedelmi ingatlanokat és a kriptodevizákat is górcső alá veszi.

Magyar fejlesztés segíthet felmérni a kriptopiac extrém kockázatait

Az elsősorban árutőzsdei kockázatelemző szoftver az FTX kriptoplatform összeomlását is képes lett volna előre jelezni.