Sikeresen, 20 százalékkal növelte felhasználói bázisát a Spotify, a platformnak már 489 millió, legalább havi rendszerességgel visszatérő  hallgatója van – derült ki a vállalat gyorsjelentéséből.

Spotify And Heardle Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / Getty Images

A hatalmas és dinamikusan növekvő tábor ugyanakkor egyelőre nem hozta el a profitfordulót a vállalat számára:

a cég 270 millió eurós veszteségről számolt be a 2022-es üzleti évéről.

A negatív eredmény különösen az egy évvel korábbi 39 milliós veszteséggel szembeállítva látványos. A Spotify vezetősége ugyanakkor minden részvényest megnyugtat: a rossz eredmények mögött a háttérben folyamatosan zajló fejlesztésekkel kapcsolatos kiadások állnak, ezek azonban hamarosan termőre fordulhatnak. 

A Spotify nemrég közel egymilliárd dollárt költött a podcastok piacára való betörésre: leigazolták többek közt az Obama házaspárt, Meghan Markle-t és Harry herceget, illetve a legnépszerűbb podcastert, Joe Rogant is. Azóta pedig a hangoskönyvek világát is meghódították, 300 ezer művet elérhetővé téve a platformon.

A fejlesztések mellett a vállalat karcsúsít is: múlt héten jelentették be 600 alkalmazottuk elbocsátását, ami közel 6 százalékos leépítés.

A Spotify árfolyama 2022-től
Felfelé fordult a Spotify kurzusa

A nyereségessé válás felé vezető úton a Spotify az egyéni előfizetési csomagok árának emelését is tervezi, ami az amerikai piacra való belépésük óta változatlan volt, a családi csomagok árát nemrég már feljebb vitte a cég. Az előfizetések árának emelése gyakorlatilag elengedhetetlen a vállalat számára, mivel ez a legnagyobb bevételi forrásuk. 

Előfizetőik száma 14 százalékkal, 205 millióra, a tőlük befolyó összeg pedig 18 százalékkal, 2,72 milliárd euróra nőtt.

Emellett a reklámbevételek is növekedni tudtak (14 százalékkal), de 449 millió eurós szintjük még így is csak az előfizetőktől befolyó összeg töredékét tette ki.

A jelenlegi pénzügyi évre a cég 500 millió felhasználóval és 207 millió előfizetővel számol, 3,1 milliárd eurós bevétel mellett.