A hagyományos portfólióépítési stratégia, amely a befektetések 60/40 arányú megosztását favorizálja a részvények és a kötvények között, hatalmas csapást élt meg tavaly. Akkorát, hogy a befektetésibank-szektor két óriása is nézeteltérésbe keveredett miatta.

NYC: Arrests At BlackRock HQ After Climate Protest, Fourteen demonstrators were arrested outside of BlackRock on May 25, 2022 after blockading the entrance during the corporation’s annual shareholder meeting to call on them to stop investing in new fossil fuel projects. (Photo by Karla Ann Cote/NurPhoto) (Photo by Karla Ann Cote / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Karla Ann Cote / AFP

A BlackRock és a Goldman Sachs szakemberei ugyanis nem tudnak zöld ágra vergődni abban a kérdésben, hogy a stratégia életképes lehet-e még a jövőben, avagy a változó piaci dinamikák miatt végérvényesen bukásra van ítélve. 

A 60/40 tavaly 17 százalékos bukást hozott a követőinek, ugyanakkor ötven évig szinte töretlenül sikeresen segítette ki a lakossági és az intézményi befektetőket egyaránt. 

Adja magát a kérdés: a tavalyi veszteségek egy kivételt erősítő szabály részének, vagy egy korszakzárás első hírnökének tekinthetők ? A Goldman szakemberei szerint nincs tökéletes stratégia, így az időnként felbukkanó veszteségek teljesen normálisak, míg a BlackRock szerint a módszer az eddigi formájában nem lesz képes olyan sikeresen működni, mint tette azt az elmúlt közel ötven évben.

A Goldmannél úgy vélekednek, a nagy számok törvénye és az időtlen idők óta fennálló inverz kapocs a részvényárfolyamok és a kötvények teljesítménye között továbbra is szinte biztosan garantálni tudja a 60/40 sikerét, főleg olyan időkben, amikor az embernek elképzelése sincs, merre indulhat el a piac a következő időszakban. Szerintük természetesen ezek után is megeshet, hogy egyszerre szakad be a két eszközcsoport kurzusa, de ez nagyon ritka lesz a továbbiakban is.

A BlackRock szerint azonban a 60/40 korszaka véget ért, mivel az új piaci dinamikák megjelenése elkerülhetetlen. Szerintük a kétirányú diverzifikáció sokkal nagyobb veszélyeket fog tartogatni a befektetők számára, mint eddig: az inflációkövető részvények súlyának felértékelődésével, a regionális és szektorális megosztás növelésével és az ingatlanpiaci részesedés emelésével lehet majd a jövőben védekezni a befektetések értékcsökkenése ellen.

Relatív árfolyamváltozások, s&p 500, DJI, Nasdaq, 2022 indexek
A tavalyi év földbe döngölte mindhárom nagy részvényindexet, így a bukás borítékolható volt

Annyi bizonyos csak, hogy ritka az olyan rossz év, mint a tavalyi, így a konzervatív stratégiák által produkált 17 százalékos mínusz is minden bizonnyal rekord marad még egy ideig. A kihívás azonban adott: elemző legyen a talpán, aki előáll egy olyan értékálló és megbízható stratégiával, mint amilyen a 60/40 volt közel fél évszázadig – és lehet még akár a jövőben is.