A Budapesti Értéktőzsde legjobban teljesítő blue chip részvénye idén az OTP Bank, a bankpapír árfolyama az év elejétől 13 százalékot szedett magára. A régiós bankok versenyében holtverseny alakult ki, a magyar pénzintézethez hasonlóan szerepel például a lengyel Santander vagy az Alior Bank, a cseh bankok – a tőzsdén legalábbis – ennél kisebb pluszra voltak képesek. A magyar és a régiós nagybankok a relatíve jó évkezdet ellenére sincsenek az élmezőnyben, több, a lengyel és a cseh tőzsdén jegyzett társaság befektetői közel 20 százalékos árfolyamugrásnak örülhetnek, pedig még a januárnak sincs vége. 

Kilenchavi csúcson az OTP árfolyama, érdemes még beszállni?

Remekel a magyar bankpapír az elmúlt három hónapban, de az európai szektortársak nála is jobban teljesítenek.

MELNIK, CZECH REPUBLIC - 2021/10/17: Man taking photo of his dog on the rock with view of power plant Melnik, which is operated by company CEZ, biggest power producer in Czech republic. The power plant is located on the north approx. 36 kilometers from Czech capital Prague. Due to the significant growth of energy price on market several independent distributors of electrical energy (including Bohemia Energy and Kolibrik energie) in Czech republic have gone bankrupt in the past week.
Messziről nézve is magasan a CEZ-papírok kurzusa. Fotó: Tomas Tkacik / Getty Images

A régió sztárja a „cseh MVM”, azaz a CEZ, ahol pillanatok alatt 19 százalékos árfolyampluszban találták magukat a részvényesek. A prágai székhelyű energetikai óriáscéggel kapcsolatban a legfontosabb történés egy új atomreaktor építése Dukovanyban. A CEZ három társaság – az EDF, a Westinghouse és a Korea Hydro & Nuclear Power – ajánlata közül választhat. 

A hét közepén a CEZ-papírok kurzusa három hónapos csúcsra ugrott, 

a befektetők láthatóan pozitívan reagáltak az állami szerkezetátalakítással kapcsolatos tervekre: Petr Fiala miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány határozott célja az ország energiaszektorának nagyobb kontroll alá vonása. A CEZ-ben az állami tulajdon aránya jelenleg 70 százalék. Bohumil Trampota, a Komercni Banka elemzője szerint a francia EdF lehet a követendő példa, ahol a kisebbségi részvényeseket 50 százalékos prémiummal vásárolták ki, az elemző szerint ez a várakozás is fölfelé hajtja a a CEZ részvényeit.
 

A közép-európai régió legjobban teljesítő részvényei
 

A vezető lengyel online piactér, az ottani eBay – az Allegro – háza táján a negatív hírek sem törték le a befektetők lelkesedését, az árfolyam 18 százalékkal áll magasabban ,mint az év elején. Holott a lengyel versenyhatóság karácsonyi ajándék helyett egy 210 millió zlotyis (17,2 milliárd forint) bírsággal lepte meg a társaságot, hivatkozva az üzleti felhasználókkal szemben alkalmazott túlzó erőfölényre. 

Szorosan mögöttük mögött lohol a lengyel rézkitermelő, a KGHM részvénye 17,75 százalékos, az elmúlt három hónapban pedig 63 százalékos plusszal. A társaság papírjai nem véletlenül szárnyalnak, a réz jegyzésára tavaly nyár óta szinte folyamatosan emelkedik, jelenleg 35 százalékkal magasabb szinten kereskednek az ipari fémmel. Friss hírek szerint a KGHM nyit a nemesfémek piaca felé is: a lakossági befektetőket célozva bővítene, hamarosan aranyrudakat is lehet tőle vásárolni. Az arany a rézhez képest melléküzletág a lengyel cégnél, de tavaly az első három negyedévben két tonnát sikerült a felszínre hozni (rézből 972 ezer tonna volt a 2022-es előirányzat). De nem véletlen a KGHM belépése a kiskereskedelmi piacra: a lengyel aranypiac dinamikusan fejlődik, egyre többen egészítik ki a megtakarításaikat fizikai arannyal Lengyelországban.