A szerdai kereskedésben is folytatják hetek óta tartó menetelésüket az OTP részvényei, a napi csúcsérték 11 290 forint volt, ilyen magasságon utoljára 2022 áprilisában forogtak a bankpapírok. 

Budapest 2022.11.29OTP bankfiókfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.11.29
OTP bankfiók
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tartása különösen azoknak volt kifizetődő, akik három hónappal ezelőtt kezdtek hinni az OTP-raliban, ők máig közel 25 százalékos hozamot realizálhattak. De nem tett rossz lóra, aki európai bankrészvényekkel bővítette portfólióját: 

a STOXX Europe 600 Banks Index már 32 százalékkal áll magasabban, mint október közepén.

Felerészben magyar bankká vált az OTP

Az OTP Bankot illetően nemcsak a részvényei árfolyamában, de a tulajdonosi struktúrában is jelentősebb változások voltak tavaly – derül ki a hitelintézet pénteki közleményéből. E szerint a részvények kevesebb mint 51 százaléka van külföldi jogi és magánemberek birtokában. 

Az OTP-részvények kifejezetten lendületesen kezdték az évet, a Világgazdaságnak itt nyilatkoztak az elemzők arról, maradt-e még tere az emelkedésnek. A Refinitivben elérhető elemzői célárak mediánja mindenesetre magasabb a prompt árnál, jelenleg 12 300 forint. Legutóbb a Société Générale emelte a célárfolyamot 13 ezer forintra.  

A bankcsoport negyedik negyedéves beszámolója március 10-én esedékes. A várakozások szerint az OTP Bank addigra végre megkaphatja a szlovén versenyhatóság jóváhagyását az ottani Nova KBM megszerzésére. Az engedély formalitásnak tűnhet, miután az Európai Központi Bank már jóváhagyta az akvizíciót, mégis szokatlan, hogy a végső döntés 4 hónapja húzódik.  

Még az idén piacvezetővé válhat az OTP Szlovéniában

Utólag derült ki, hogy rezgett a léc, nehezen született meg az EKB jóváhagyása a Nova KBM–OTP-ügyletre. Már csak a versenyhatóság igenje van hátra, ez év végéig megszülethet.