Borús hangulatban ért véget a kereskedés a pesti tőzsdén péntek délután. A BUX index 46 645 ponton, 7,3 milliárd forintos forgalom mellett 0,37 százalékot csökkenve zárta a kereskedést.

2022.11.10.BÉT páros interjúFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
2022.11.10.
BÉT páros interjú
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: relatív alacsony forgalom mellett iránykeresés jellemezte a BUX-index mozgását. Ez nagyjából elmondható a nyugat-európai és a régiós tőzsdékről is, így nem lógtunk ki a sorból – mondta az elemző.

Hozzátette, hogy bár vállalatspecifikus hírek nem érkeztek, a vezető részvények közül az OTP, a Richter és a Magyar Telekom is gyengült. 

Az OTP árfolyama 11 250 forinton állapodott meg, 1,32 százalékos gyengülést követően, forgalma 4,2 milliárd forint volt. A Richter papírjainak értéke 0,6 százalékot csökkent, 8240 forinton zárt a kurzus, 944 millió forintos forgalom mellett. 

A Magyar Telekom részvényei 2,12 százalékot vesztettek értékükből, 370 forinton fejezték be a kereskedést, 136 millió forintos forgalom mellett. 

Az egyedüli nyertes a Mol kurzusa volt, amely 1,46 százalékot tudott erősödni, 1,76 milliárd forintos forgalom mellett 2788 forintig emelkedett.

Érdemes kiemelni, hogy a pesti tőzsdét sem kerülte el a technika ördöge: a BÉT honlapján ugyanis a kereskedés indulása után is egy jó ideig az előző napi BUX-záróértékadatok szerepeltek, és a vezető hazai papíroknál is a keddi piaczárás utáni helyzetet láthatták a befektetők. Az üzemeltető a hibát 13 óra környékére megoldotta.

A héten az amerikai kereskedésbe is csúszott egy, a hazainál jóval nagyobb hiba: a nyitás után a rendszer tömérdek megbízást törölt, a kereskedést is le kellett állítani egy időre, mert az érintett részvények árfolyama teljesen elszállt.