Tavaly az infláció, az energiaválság és az ukrajnai háború súlyos károkat okozott a magyar gazdaságnak, ám év végére magára talált a BUX index és a forint is, amely többhavi csúcsot ért el.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az idei év első nagy meglepetése a forint volt, amely a 2022-es depressziót látszólag maga mögött hagyta, és az új év beköszöntével erősödni kezdett. Míg ma reggel 400 forintot kellett fizetni az euróért, kora délutánra az árfolyam elérte a 395-ös szintet.

A Raiffeisen és az OTP elemzői is nagy esélyt látnak arra, hogy a valuta tovább erősödik, véleményük szerint a közeljövőben

a forint a 390-es szintet is el fogja érni.

December második felében indult meg a jelenlegi trend

A magyar tőzsde is összeszedte magát, a forgalmas tavalyi évet a BÉT indexe, a BUX 43 793 ponton zárta, a forgalma 3,7 ezermilliárd forint volt, és éves szinten csak 13,7 százalékot csökkent. Az év elején tovább erősödött, a szerdai záráskor például már elérte a 44 937 pontot.

A vezető részvény tavaly is az OTP volt éves szinten 87,3 milliárdos forgalommal, 2021 végéhez képest 39,1 százalékos veszteséggel. Az év elején azonban új erőre kapott, a 9980 forintos kezdő értékelés után

két és fél nap alatt 6 százalék hozamot produkált, és szerdán 10 600 forint környékén kereskedett.

A második helyre a Mol papírja került fel 27,4 milliárdos forgalommal, éves viszonylatban 3,3 százalékos pluszt hozva. A harmadik a Richter, a negyedik pedig a Magyar Telekom részvénye lett, mindkét árfolyam veszteséggel zárta az esztendőt.