Akkorát ment a forint ezen a héten az euróval és a többi közép-európai valutával szemben is, hogy régen látott szintekre kerültek az árfolyamai, ráadásul olyan technikai gátakat tört át, hogy további nagyobb ugrás sem kizárt: az euróval szemben akár a 380-as vonal alá is áthelyeződhet a kereszt. Cikkünkben azt tekintjük át, mi romolhat el azok közül, amik a vágta folytatódását megakaszthatják, netán visszafordíthatják.

10,Euro,Banknote,On,A,100,Forint,Bank,Note
Rég nem látott szintre erősödött a forint árfolyama az euróhoz képest. Fotó: Shutterstock

Az év eleji óvatos optimizmust követően a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései szakították át a gátat a forint előtt. Miután az MNB nem tett utalást a jövőbeni monetáris lazításra, sőt további lépéseket jelentett be az elleni harc érdekében, a forint begyújtotta a rakétákat, és az euró ellenében a szerda reggeli órákra még 388,10 alá is bekukucskált, a keddi mélypontjáról majdnem tíz forintot erősödve. 

A kerek 390-et – illetve a környékén lévő technikai ellenállási szinteket – az MNB bejelentéseit követően vitte át az árfolyam, és ilyenkor mindig fontos, hogy az ezt követő napokban nem lökik-e vissza. Szerdán történtek is erre kísérletek, de kora délután még mindig 398 környékén folyt a kereskedés, annak ellenére, hogy az euró-dollár árfolyam – amely a régiónkban a devizapiaci „alapszelet" gerjeszti – tovább rakoncátlankodott. 

A magyar fizetőeszköz ezzel mit sem  törődve tovább erősödött, és elérte a 387,99-os szintet is az euróval szemben. 

A dollár e heti visszapattanása a zlotyt és a cseh koronát annak rendje és módja szerint megütötte, a forint azonban látványosan elszakadt tőlük.

Még mindig ott tartunk, hogy az euró, a zloty és a román lej ellen a forint 2022 májusa–júniusa óta nem volt ilyen erős, a korona ellen pedig négy hónapos csúcsok környékén kereskedik. Ha a devizapiacon rutinból irányadóként figyelt euróval szemben meg tud kapaszkodni a 390 alatti szinteken, technikai szempontból akár a 380 alá is elviheti egy újabb lökés.

Az OTP technikai elemzése szerint az euró előző – immár elesett – támasza 390,6-nél húzódott, és a forint most akár a 382,8-es és a 375,9-es ellenállási szintek közé eső célzóna felé veheti az irányt.

Még mindig a forint vételi oldala erősebb, ellene menni még korainak tűnik

– írták a jegyzetben az elemzők.

Mi romolhat el?

Az ősszel a forint hetekig hiába küzdött a 400-as szint tartós áttörésével, ez csak az év végére sikerült. Az erősödő trend a háború februári kitörése utáni gyors hanyatlást követően immár négy hónapja tart, a 434 körüli rekordmélypontról immár mintegy 10 százalékot nyert a forint. A mostanihoz hasonló keresztutakon mindig az a kérdés, továbblöki-e valami az árfolyamot a következő szintlépésig, netán olyan hírek érkeznek, amelyek visszavetik a korábbi gyengébb sávba.

Frantisek Taborsky, az ING régiós deviza- és kötvénystratégája már a sorsdöntő MNB-ülés előtt azt írta jegyzetében, hogy a forint a megnövekvő volatilitás ellenére várhatóan erősen zárja a hetet, bár a piacon felépült pozíciók mennyisége már nem feltétlenül szól mellette. Ha az MNB rácáfol a kamatcsökkentési spekulációra – és ez megtörtént.

Szerdán közzétett negyedéves előrejelzésében a Magyar Bankholding az év végére 390-es forint árfolyamot vetített előre, az év egészére pedig 392,5-ös átlagot. Egy újabb forinterősödés ebbe akár bele is férhet, hiszen tavaly is az történt, hogy a forint az év elején nagyon jól teljesített, aztán később visszakozott.

Virág Barnabás: fordulat körvonalazódik az élelmiszerpiacon

Láthatók a fordulat jelei, azonban nem elég egy-két hónap pozitív elmozdulása – erről beszélt Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai kamatdöntését követően. Hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van a monetáris szigorra, emiatt a kötelező tartalékrátát április elsejével 5 százalékról 10 százalékra emeli a jegybank. A magyar gazdaság technikai recesszióban van, ám az alelnök szerint az éves teljesítmény pozitív előjelű lehet.

Az eurórizikó

A növekvő devizapiaci árfolyam-ingadozások mellett az szól, hogy közeleg a Federal Reserve február 1-jei ülése, ami megmozgathatja az euró-dollár árfolyamot. Láttuk: ez máris folyamatban van, de az euró visszavonulása a 9 hónapos csúcsról nem tudott ártani a helyi tényezők mozgatta forintnak, csak a többi régiós devizának. Kérdés, hogy a következő napokban is így marad-e ez. 

Az eurónak nem használt az utóbbi napokban, hogy az Európai Központi Bank zavaros jelzéseket küldött. Az euró és a dollár árfolyamát alapvetően az mozgatja, hogy a Fedtől vagy az EKB-tól érkeznek-e szigorúbb jelzések, illetve milyen mértékben vonulnak vissza az inflációs ráták. Az euróövezet januári inflációs adata pont a Fed-ülés előtt érkezik, ugyanazon a napon.

Az euró árfolyamát még az időjárás is befolyásolta: a szokásosnál melegebb, az energiakrízist enyhítő tél segített.

A jó idő a forintnál is számított

Az enyhébb időjárás a forintnak is segített, mégpedig duplán. Erősítette az eurót, ami már önmagában segíteni szokta a forintot, ráadásul Magyarországot az energiaválságnak leginkább kitett gazdaságok közé sorolják, az enyhe tél pedig csökkenti a hazai energiaszámlát, amelyet tavaly jócskán megnöveltek a háború és a nemzetközi szankciók energiadrágító hatásai. Ha nagyon hideg idő ütne be, az ellenkezőleg, duplán sújthatná a forintot. Mindenesetre alapvetően az a vélemény, hogy ezen a télen már nem látogatja meg Európát az energiahiány réme.

Fontos adatokat várunk mi is

A forint javára lezajlott közép-európai devizapiaci „forradalom” okai közt szerepelhetett az is, hogy meglehetősen borúsak voltak a régió gazdaságainak állapotáról szóló legutóbbi adatok.

A héten érkezett varsói adatok például azt mutatták, hogy a hagyományosan a belső fogyasztásra erősen építő Lengyelországban – miként korábban Csehországban – decemberben összeomlott a kiskereskedelmi forgalom.  Nem tudni, hogy Magyarország – ahol a forgalom növekedése novemberre gyakorlatilag leállt – elkerüli-e ezt, a mi decemberi adatunk február 6-án esedékes. Mindenesetre egy ilyen fejlemény – és a gazdaság gyengeségére utaló egyéb számok – nem nagyon szokta növelni a jegybanki szigort, hanem éppen fordítva. Az pedig nem segíti az adott deviza árfolyamát – a zlotyénak sem használt.

Az első inflációs adat a 2023-as évre Magyarországon február 10-én érkezik, és a forint piacán minden bizonnyal ezt is lélegzet-visszafojtva figyelik majd. A vártnál alacsonyabb adat nem támogatná a forintot.

A zloty veheti át a régiós pofonzsák szerepét a forinttól

Az eddig olvasható talán legalaposabb elemzéssel álltak elő az ING közgazdászai arról, mi okozta a közép-európai devizák teljesítményében tapasztalt hatalmas eltéréseket a pandémia megérkezése óta. Figyelj jobban a helyi tényezőkre, jövőre pedig elsősorban is a zlotyra – javasolják.

Az ügye

A lengyelekhez hasonlóan Magyarország esetén is tetemes összegeket tart vissza az Európai Bizottság. Ezt az egyik legfontosabb forintnegatív tényezőként emlegették az elemzők. A zlotyra ez kevésbé hatott tavaly, de idén fordulhat a kocka, hiszen Lengyelországban forrósodik a politika az ősszel esedékes választások előtt. 

Az erről a vitáról szóló hírek befolyásolhatják a forint árfolyamát is. A héten a magyar igazságügyminiszter, Varga Judit és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is Brüsszelben tárgyal a magyar uniós pénzek sorsáról.

Uniós források: megszólalt Varga Judit a brüsszeli tárgyalások után

Az Európai Uniónak is érdeke kell hogy legyen, hogy ha van egy megállapodás és egy határidő, akkor konstruktívan segítse ennek teljesülését. Nyilván magyar oldalról ennek nem lesz akadálya – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter egy nappal brüsszeli látogatása után.

 

 

Jön a hitelminősítői értékelés

Nagyon fontos impulzust adhat a forintnak az S&P magyar hitelminősítésének pénteki piaczárás után esedékes felülvizsgálata: lehetnek a devizapiacon, akik a forint kilátásainak megítéléséhez attól várnak segítséget, leminősíti-e a hírügynökség Magyarországot, vagy nem. A kilátást tavaly augusztusban változtatta negatívra az ügynökség.

A negatív kilátás legalább 1:3 arányú esélyét hordozza annak, hogy a rákövetkező két éven belül leminősítés jön, ha Magyarország gazdasági és költségvetési profilja számottevően romlik az S&P alapesetéhez képest

– írták jegyzetükben az Erste elemzői.

Egy másik fontos hitelminősítő, a Fitch a múlt pénteken jelentette be, hogy a kedvezőtlen külső hatások ellenére megerősítette Magyarország BBB szintű, befektetési ajánlású osztályzatát. A kilátást azonban negatívra módosították a nemzetközi helyzet romlása miatt, és ez okozott is némi ingadozást a forint árfolyamában.