A befektetők galamb reményei és a Fed héja kamatpolitikája közötti összecsapás az idei év legnagyobb piaci kérdőjele a tengerentúlon. Az 

alapkezelők sorra jósolják az tetőzését

, és hogy ennek nyomán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még az év vége előtt kamatot vág. Példaként a 2019-es kamatciklust emlegetik. Ám

 a Fed tisztviselői visszaüzentek: most más idők járnak

, mert az infláció sokkal magasabb.

Washington,,Dc,,Usa,-,March,5,,2009:,United,States,Federal
Fotó: Rob Crandall / Shutterstuck

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a decemberi fogyasztói árindex (CPI) 6,5 százalékkal nőtt év per év alapon. Ez már enyhébb a novemberi 7,1 százaléknál, és megfelel az elemzői konszenzusnak. A múlt heti foglalkoztatási adatok is azt mutatták, hogy a fizetésnövekedés lehűlt, az átlagos órabérek 2021 közepe óta a leglassabb ütemben emelkedtek.

A kamatderivatívák piacain kereskedők 90 százalékos esélyt látnak

 arra, hogy a Fed az idén még kétszer emeli a kamatlábakat, és 60 százalékos a sansza, hogy decemberig legalább egyszer kamatot vág. Ehhez képest, a múlt havi ülésén a Fed azt prognosztizálta, hogy a kamatlábak tavasszal tovább emelkednek, 5,1 százalékra. És egyetlen Fed-kormányzó sem jósolt idei kamatvágást.

Hogy őszinte legyek, nem egészen értem, miért olyan optimisták a piacok az inflációval kapcsolatban

 – idézi a Wall Street Journal a San Franciscó-i Fed elnökét.
 


Bár abban nincs vita a Fed és a piac között, hogy az infláció az idén mérséklődik, ahogy enyhülnek az ellátási lánc feszültségei és lassul a lakhatási költségek emelkedése, ám

 a jegybankárokat idegesíti a túlfűtöttsége.

A Fed és a piac ellentéte azért izgalmas, mert akik túl korán fogadnak a kamatcsökkentésre, rengeteg pénzt égetnek el, ha hosszan tartják a veszteséges pozícióikat, arra várva, hogy termőre forduljanak.

Az S&P 500 11 százalékot emelkedett az októberi mélypontjáról, s az indexet a Fed fordulatára tett fogadások fűtik. A piaci szereplők valószínűséggel súlyozott fogadásokat tehetnek a határidős kamatlábpiacokon, amelyek figyelembe veszik a különböző gazdasági forgatókönyveket. Igaz, az elmúlt évben az infláció és a kamatlábak is sokkal magasabbak voltak a piaci várakozásnál. A Wall Street várakozásai és a Fed kommunikációja közötti szakadék részben abból is fakadhat, hogy a jegybankárok vonakodnak túl optimistának tűnni a nyilvánosság előtt.

A Goldman Sachs elemzői azt mondják, hogy ha az Egyesült Államok elkerüli a recessziót, akkor a részvények kicsit magasabban zárják az idei évet. Ám ha a gazdaság recesszióba süllyed, akkor az S&P 500 index 20 százalékot is eshet. A két lehetséges forgatókönyv köszönő viszonyban sincs egymással.