Noha egyelőre kevesen vannak, akik Magyarországon a jövedelmüket euróban kapják, az euróalapú megtakarítások egyre népszerűbbek – derült ki az NN Biztosító reprezentatív kutatásából, amelyet november második felében végeztek el.

Savings. Broken piggy bank with euro coins Savings. Broken piggy bank with euro coins. megtakarítás, euró, save money
Fotó: Getty Images

A biztosító közleménye szerint az euroizációt nagyban erősítette a forint 2022-es mélyrepülése, így a megkérdezettek 60 százaléka nyugodtabb lenne, ha a megtakarításait euróban tarthatná.

A változó gazdasági környezetre, a forint gyengülésére és a száguldó inflációra a legtöbb magyar reagált valamilyen módon, főként a költések visszafogásával, de sokan hosszú távú megtakarításokkal is. Egyértelmű trendnek bizonyult az euroizáció, vagyis az, amikor egy ország lakói annak ellenére az eurót használják a mindennapokban, hogy az nem számít hivatalos fizetőeszköznek. Magyarországon több híradás szól arról, hogy 

 

a bútoroktól a műszaki cikkeken át a mindennapi használati tárgyakig euróban tüntetik fel az árakat a forgalmazók, hogy így biztosítsák magukat a forint árfolyamkockázatai ellen. 

 

A folyamat legmarkánsabb formája az euróalapú megtakarítások, befektetések térnyerése, így a megkérdezettek 60 százaléka lenne nyugodtabb, ha az európai fizetőeszközben tarthatná a megtakarításait, 58 százalék pedig stabilabbnak érezné a pénzügyeit, ha a fizetését vagy a nyugdíját kapná euróban, azonban azok aránya elhanyagolható, akik már ma is így kapják jövedelmüket.

Holló Bence, az NN Biztosító elnök-vezérigazgatója szerint a mai turbulens környezetben érthető a stabilitás és a kiszámíthatóság iránti vágy, ami az NN Biztosítónál is érzékelhető, így 2022-ben az új szerződések több mint 40 százalékát tették ki az eurós termékek, ám 2022 utolsó két hónapjában ezek aránya már a kontraktusok több mint felét jelentette. 

Tehát a legtöbben az euróárfolyam csúcsa közelében választhatták az euróalapú befektetéseket.

A jelenség hátterében a forint kilengéseivel szembeni védelem állhat, amire az életbiztosítások terén a devizában való adhat lehetőséget. Az eurós befektetési egységekhez kötött termékek mögött álló eszközalapok is euróalapúak, azonban ez gyakran a forintos alapok esetén is így van, ezért az ügyfeleknek inkább azt érdemes mérlegelnie, hogy a díjat forintban vagy euróban kell-e fizetni.

A megfelelő, devizában nyilvántartott mögöttes alapba befektető eszközlapok kiválasztásával így mind a forintos, mind az eurós termék megoldás lehet azoknak, akik további forintgyengüléstől tartanak.