Ezúttal a kötvénypiacot nézzük meg, miként lehet egyáltalán veszteséget realizálni fix kamatozású eszközökön? A kötvényvásárláskor a következőket érdemes legalább tudnunk a kibocsátóján és a kockázatain kívül: mikor van a lejárata (ha van); fizet-e kamatot a futamidő alatt; ha fizet, akkor a kamat fix vagy változó mértékű; milyen árfolyamon jutunk hozzá, és mekkora a hozamszintje lejáratig tartva.

kötvénypiac
Fotó: Shutterstock

Leegyszerűsítve maradjunk annál az alapesetnél, habár nincs mindig így, amikor a egy összegben, tehát 100 százalékos árfolyamon fizeti vissza a tőkét lejáratkor. Ekkor a lejáratig számított hozamot a jövőben kifizetendő kuponokból, valamint a lejáratkori és a vásárláskori árfolyam különbségéből lehet kiszámítani, természetesen a időértékét is figyelembe véve.

A tavalyi év elején a magyar állam az akkori piaci hozamszintnek nagyjából megfelelő 4,75 százalékos fix, éves kamatfizetéssel bocsátott ki 10 éves államkötvényt. Az elmúlt időszak piaci történései okán ugyanezen papírnak a hozamszintje jelenleg majdnem 8 százalék, de októberben járt 10 százalék felett is. 

 

Ez azt jelenti, hogy a kibocsátáskor 100 százalékos árfolyam most 80 százalék körüli, a mélypontján pedig 65 százalék alatt is járt. Tehát hiába a fix kamatozás, ha valamiért szükségünk lenne a befektetett összegre, aktuálisan mintegy 20 százalék veszteséggel tudnánk csak pénzzé tenni.

A hozam és árfolyam közti inverz mozgás forduló piacon ugyanakkor teremthet jó lehetőségeket. 

A jelenleg látott hozamemelkedéseket a világszerte megugró és az erre adott jegybanki kamatemelések hajtották. Ha az infláció előbb-utóbb tetőzik, majd csökkenésbe vált, és így a jegybankok elkezdhetik a kamatok csökkentését, az kedvezni fog a hosszabb kötvények és kötvényalapok árfolyamának, és a hozampotenciál nem csak negatív, de pozitív irányban is meghaladhatja a rövid kötvényhozamokét vagy az inflációt.

A befektetések piacán persze ritka a tuti tipp, különböző valószínűségűek a forgatókönyvek, ezért nagyon fontos a kockázattudatosság és a megfelelő szintű diverzifikáció. Viszont érdemes nyitott szemmel járni, mert izgalmas lehetőségek adódhatnak egy távolról unalmasnak tűnő piacon is!

 

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.