A gyenge évzárást követően új lendülettel vágtak neki 2023-nak az európai alapkezelők, amelyek tetemes tőkebeáramlásnak örülhettek januárban. A befektetők a decemberi mennyiség háromszorosát, 36,6 milliárd eurót kötöttek le különböző alapokban, miközben a friss tőke megoszlása is élénkülő kockázatvállalási kedvről árulkodik a Refinitiv Lipper adatszolgáltató legfrissebb összesítése alapján.

Digital Composite Image Of  Graph And Financial Figures Stock market indicator and financial data view from LED. Double explosure  financial graph and stock indicator including stock education or marketing analysis. Abstract financial indicator background.
Fotó: Phongphan Supphakankamjon / EyeEm

A piacok helyreállását az inflációs nyomás enyhülése, és ebből eredően a jegybanki kamatemelési ciklus lehetséges zárulását övező befektetői várakozások mellett a vártnál jobb makrogazdasági adatok is fűthették.

Ebben az élénkülő piaci környezetben nem túl meglepő, hogy 

a megtakarítók nagy tételben szabadultak a menedékeszköznek tekintett pénzpiaci alapjaiktól. 

A jellemzően a megtakarítások ideiglenes parkoltatására szolgáló, ám a jelenlegi magas kamatkörnyezetben alacsony kockázat mellett is érdemi hozamot kínáló likvid termékekből több mint 16 milliárd eurót váltottak vissza Európában. Legnagyobb tételben az angol fontban jegyzett pénzpiaci eszközöktől szabadultak, 17,8 milliárd eurónyit eladva, a dolláros termékekbe viszont még bő kétmilliárd euró tőke érkezett.

Ezzel az eszköztípusnál három hónap alatt jókora fordulat ment végbe, tavaly novemberben ugyanis még minden mást magasan túlszárnyaló, 38 milliárd eurós tétel áramlott ide. Decemberben nagyjából egyensúlyba kerültek a vevők és az eladók, januárban pedig már az utóbbiak voltak a meghatározók.

 

Úgy tűnik, az európai befektetők már nem tekintik nagy rizikónak a megugró kamatokat, amit az is jelez, hogy a hónap legkelendőbb eszköztípusai a kötvényalapok voltak, 32 milliárd euró feletti értékesítéssel.

A kockázatvállalási hajlandóság erősödését emellett az is jól mutatja, hogy részvényalapokból rég nem látott mennyiséget, 26,4 milliárd eurót táraztak be januárban a korábbi hónapok meglehetősen gyér értékesítése után. Ezen belül a széles lefedettségű, 

globális részvényalapok iránt volt a legnagyobb a kereslet, 9,7 milliárd euró, a pólus mások végén a brit részvényalapok mintegy félmilliárd eurós visszaváltást regisztráltak.

Az előbbieknél kisebb kategóriák közül folytatódott a kitárazás az alternatív, a vegyes és az árupiaci alapokból is, melyek rendre 3,4, 2,4, illetve 0,4 milliárd euró tőkét veszítettek január során. Az ugyancsak parányi méretű ingatlanalapok viszont egyre biztosabb lábakon állnak, múlt hónapban ugyanis már félmilliárd eurót sikerült becsatornázniuk.

A befektetési szolgáltatók versenyét a JPMorgan nyerte, az amerikai befektetési banknál 9,1 milliárd euró értékben kötöttek le eszközöket az európaiak. A második legtöbb pénzt – 6,3 milliárd eurót – a BNP Paribas szakembereinél fektették be, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Amundi állhatott fel négymilliárd eurós forgalommal.