Év végére mérséklődött az európai befektetők érdeklődése a befektetési alapok iránt, a szektor 12,2 milliárd eurós tőkebeáramlást regisztrált a Refinitiv Lipper friss adatai szerint.

 európai alapkezelők
Fotó: Shutterstock

Ez ugyan jócskán elmarad az előző két hónapban tapasztalt vásárlási rohamtól – októberben közel 80, novemberben pedig közel 50 milliárdot vittek a profikhoz a megtakarítók –, az éves összképet azonban valamelyest így is javítja.

A háború és a növekvő geopolitikai kockázatok, az elszálló energiaárak és rekordokat döntő infláció , valamint az agresszív jegybanki kamatemelések és a gazdasági egyre növekvő valószínűsége 2022-ben jókora hullámokat keltett a tőkepiacokon, az európai befektetési alapokból pedig – az utolsó negyedévben visszatérő vételi lendület dacára – 162 milliárd eurót váltottak vissza.

Ami a befektetők decemberi helyezkedését illeti, leginkább továbbra is a kockázatkerülés a jellemző, pénzpiaci termékek helyett viszont ezúttal a kötvényalapok bizonyultak a legnépszerűbbnek. Ezekbe mintegy 16 milliárd eurót kötöttek le, dupláját az előző havi volumennek. 

A jegybankárok által felsrófolt kamatkondíciók miatt minimális rizikó mellett is érdemi hozamot kínáló, és éppen ezért az elmúlt időszakban rendkívül népszerűvé váló likvid pénzpiaci eszközök varázsa ugyanakkor az év végére elillant, decemberben már nem érkezett ide érdemi tőke. 

A kategórián belül azonban nagy volt a jövés-menés, leginkább az angol fontban jegyzett pénzpiaci termékektől szabadultak a megtakarítók, közel 10 milliárd eurónyit tárazva ki ezekből. A többi pénzpiaci eszköz beáramlása éppen csak ellensúlyozni tudta ezt.

A részvényalapok összesen 3,3 milliárd eurós beáramlást regisztráltak, amiben a globális részvényalapok 5,6 milliárd eurós nettó értékesítésének volt a legnagyobb szerepe. Nagyobb tételben vásárolták a feltörekvő piaci részvényeket is, az európai és a brit tőzsdei kitettséget termékektől viszont szabadultak a befektetők.

Európai befektetési alapok nettó értékesítése 2022. december
 

A kisebb méretkategóriák közül a vegyes és az árupiaci alapoknál is folytatódott a pénzkivonás – egyaránt nagyjából másfél milliárd euró erejéig –, a hónap legnagyobb vesztesei pedig az alternatív eszközök, ahonnan 4,4 milliárd eurót váltottak vissza a kontinens megtakarítói.

A befektetési szolgáltatók versenyét a JPMorgan nyerte az Amundi előtt. Az amerikai nagybanknál 9,6 milliárd eurót, a francia vagyonkezelőnél 6,5 milliárd eurót kötöttek le. A harmadik helyen a BNP Paribas végzett 6,4 milliárdos nettó értékesítéssel.

Rendkívüli év, rendkívüli eredmények: ezekről a befektetésekről szólt 2022 az alapkezelőknél

Stílszerűen újabb rekorddal búcsúztatták a tavalyi évet a hazai alapkezelők, akiknél december végén már csaknem 9300 milliárd forintot fialtattak a befektetők. A rendkívül eseménydús 2022 során közel ötödével gyarapodott a szektor vagyona. A pénzpiaci alapok reneszánszukat élik, a kötvényalapok az élre törtek, a kockázatos eszközöknek viszont nem sok babér termett.