Idén először az évi ezermilliárd dollárt is meghaladhatják a széles piacot leképező S&P 500 indexkosár vállalatainak részvény-visszavásárlásai. A legnagyobb bejelentések közé tartozik a Chevron 75 milliárd dolláros programja, a Facebook (Meta) 40 milliárd dolláros terve és a Goldman Sachs 30 milliárd dolláros engedélye.

In this photo illustration, the US stock market index
CHINA - 2023/02/19: In this photo illustration, the US stock market index tracking the stock performance of 500 large companies listed S&P 500 logo is seen displayed on a smartphone with an economic stock exchange index graph in the background. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images

Bár az S&P 500 hétfőn 0,3 százalékkal feljebb kapaszkodott, de három egymást követő héten visszaesést hozott a február. Kifulladt a januári lelkesedés, melyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elleni fogadások fűtöttek, az a várakozás, hogy már idén kamatvágásra kerülhet sor. Ebben a helyzetben nyújtanak támogatást a részvénypiacnak a visszavásárlási programok. 

A visszavásárlások kapaszkodók az egyes részvényeknek és a széles piacnak

is – mondta Ben Silverman, a VerityData befektetéskutató cég igazgatója.

Amikor egy vállalat visszavásárolja saját részvényeit, a megnövekedett kereslet jellemzően emeli a részvényárakat. Az is fontos, hogy a visszavásárlások nem jelentenek továbi adóterheket a befektetők számára, amíg el nem adják a részvényeket, és nem realizálják a tőkenyereséget, ellentétben az osztalékfizetésekkel, amelyek jövedelemként adóznak. Arról nem beszélve, hogy a visszavásárlások eredményeként a piacon forgalomban lévő kevesebb az egy részvényre jutó profitot is megemeli. Ezért a vállalatok gyakran élnek ezzel az eszközzel, ha csökken a jövedelmezőségük. Az is előnyös, hogy a vállalatok könnyebben tudják kiigazítani a részvény-visszavásárlásokat, hogy reagáljanak a piacok és a gazdaság változásaira, míg az elemzők és a befektetők szerint, 

az osztalékok és a tőkekiadások kőbe vannak vésve.

javított_Az S&P 500 vállalatainak kiadásai
 

A tavalyi negyedik negyedévben valamelyest csökkent az ilyesféle programokra fordítható nyereség, ám ez annyiban jó hír, hogy az idén januártól kivetett 1 százalékos szövetségi miatt nem sorolták előre a részvényvásárlásokat a cégek, vagyis nem várható komolyabb megtorpanás az adó hatására.

A politika persze nem nézi jószemmel a részvényprogramokat, 

Biden elnök a hónap elején bírálta

azokat a nagy olajvállalatokat, amelyek a rekordnyereséget a részvények visszavásárlására fordítják a beruházások helyett. Azt javasolta, hogy a visszavásárlásokra kivetett 1 százalékos szövetségi adót négyszerezzék meg.

Warren Buffet, az omahai mágus megvédte a részvényprogramokat.

A guru szerint gazdasági analfabéta vagy demagóg, aki azt mondja, hogy minden visszavásárlás káros a részvényesekre vagy az országra, s különösen előnyös a vezérigazgatók számára.