Kemény teszt elé állítja az amerikai kereskedelmi bankokat a Federal Reserve (Fed), a péntekre virradóra megjelent stresszteszttel olyan gazdasági környezetet modelleznek, ahol a munkanélküliségi ráta 10 százalékra emelkedik, súlyos piaci volatilitás alakul ki, a vállalati kötvényhozamok jelentősen emelkednek, és összeomlanak az eszközárak. A jegybank azt vizsgálja majd, hogy a 23 legnagyobb amerikai pénzintézet képes-e átvészelni a válságos körülményeket anélkül, hogy tőkéjük veszélyes szintre csökkenne.

The seal of the US Federal Reserve Board of Governors at the William McChesney Martin Jr. Federal Reserve building  in Washington, DC, US, on Sunday, Jan. 29, 2023. The Federal Reserve chair, who last week tested positive for Covid-19, still plans to hold an in-person press conference following a meeting of the rate-setting Federal Open Market Committee.
Fotó:  Samuel Corum / Bloomberg via Getty Images

A teszteket a 2008-as pénzügyi válság után vezették be annak a monitorozására, hogy az amerikai bankrendszer mennyire tud külső beavatkozás nélkül ellenállni egy esetleges következő válságnak, s hogy a teszteredmények során kibukott gyengeségeket időben tudják orvosolni, biztosítandó, hogy a nagybankok képesek legyenek hitelezni a háztartásoknak és a vállalkozásoknak, még súlyos esetén is. 

A tesztek nem előrejelzések, és nem szabad jövőbeli gazdasági előrejelzésekként sem értelmezni őket – közölte a Fed. Az éves vizsgákat a pénzügyi szektor nagy figyelemmel kíséri, mert a sikeres pontszámok gyakorlatilag zöld utat adhatnak a bankóriásoknak, hogy 

dollármilliárdokat juttassanak vissza a befektetőknek osztalékok és részvény-visszavásárlások formájában. 

A 2022-ben vizsgált bankok mindegyike megfelelt a teszten.  A stresszvizsgálatok eredményei a nagybankok tőkekövetelményeinek módosítását is eredményezhetik. 

Michael Barr, a Fed felügyeleti alelnöke elmondta, hogy az idei forgatókönyvben az egy évvel korábbihoz képest az amerikai munkanélküliségi ráta nagyobb mértékű növekedésével számolnak, emellett további kihívás, hogy az ingatlanárak erősebb és gyorsabb zuhanásával kalkulálnak, mindezt egy magasabb induló kamatszint mellett.

A Fed közleményében azt írta, hogy az idei teszt a nyolc legnagyobb bankra – köztük a JPMorgan Chase-re, a Goldman Sachsra és a Citigroupra – egy új „feltáró piaci sokkot” is tartalmaz majd, amely nem érinti ugyan a tőkekövetelményeiket, de tovább részletezi ellenálló képességüket, valamint segít a Fednek eldönteni, hogy a következő években milyen tesztforgatókönyvet alkalmazzon.