Nem közli tovább Scott Adams régóta futó Dilbert képregényét a több száz újságot kiadó USA Today Network, emellett a népszerű amerikai karikaturista olyan nagy lapokból is kiszorul, mint a Washington Post, a clevelandi Plain Dealer, vagy a San Antonio Express-News. 

DILBERT/C/17DEC98/DD/MAC                Scott Adams, the creator of "DILBERT" the comic strip has a new project in the works, an  DILBERT/C/17DEC98/DD/MAC                Scott Adams, the creator of "DILBERT" the comic strip has a new project in the works, an animated TV series set to take to the airwaves in January. Sharing the spotlight with  "DILBERT".         by Michael Macor/The Chronicle (Photo By MICHAEL MACOR/The San Francisco Chronicle via Getty Images)animated TV series set to take to the airwaves in January. Sharing the spotlight with  "DILBERT".         by Michael Macor/The
Fotó: San Francisco Chronicle / Hearst Newspapers via Getty Images

Az egykori pénzügyi vezetőből lett karikaturista még szerdán kommentálta a konzervatív Rasmussen közvélemény-kutató felmérését. Gyűlölködő csoportnak nevezte az afroamerikaiakat, miután a közvéleménykutatás szerint, a megkérdezett feketék közel fele nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „rendben lévő fehérnek lenni”. Adams erre kifakadt, hogy ezt már nem lehet rendbe hozni, s innentől azt tanácsolja a fehéreknek, hogy kerüljék a feketéket.

„Ha a feketék közel fele nincs kibékülve a fehérekkel, akkor ez egy gyűlölködő csoport” – fogalmazott szerdai videójában a karikaturista az MTI szerint. – „És nekem akkor semmi közöm ezekhez az emberekhez” – tette hozzá.

Nem sokkal ezután az újságok sorra kezdték bejelenteni, hogy nem közlik tovább az évtizedek óta nagy sikerrel megjelenő Dilbert képregényeket.

Scott Adams pénteken reagált, „rasszista társadalomnak” nevezte az Egyesült Államokat, s azt mondta: félreértették megjegyzései kontextusát.

Adams 1989-ban indította a vállalati munkahelyi kultúrát szatirikus és humoros módon ábrázoló képregénysorozatát, amely nagy népszerűségre tett szert.