Az energiapiaci turbulenciák farvizén evezve erős évet zárt Spanyolország legnagyobb közműszolgáltatója, az Iberdrola. A piaci kapitalizációja alapján Európa legnagyobb energiaszolgáltatója 4,34 milliárd euró adózott nyereséget ért el 2022-ben, 11,7 százalékkal megfejelve egy évvel korábbi teljesítményét.

Valencia,spain,-,February,16,,2019:,Iberdrola,Buidling,In,Valencia,City.
Fotó: Shutterstock

Az Iberdrola külföldi leányvállalatainak számottevő hozzájárulásával elért eredménye szinkronban volt a vállalatvezetés tavaly februárban kitűzött céljaival, és felülmúlta a Refinitiv elemzői konszenzusában szereplő 4,17 milliárd eurót is. A spanyol anyacég profitja azonban csaknem ötödével zsugorodott.

A csoportszintű EBITDA 10 százalékkal, 13,23 milliárd euróra emelkedett, a bevételek pedig 38 százalékkal haladták meg az előző évit.

Az Iberdrola földrajzi diverzifikációja ismét stabil növekedést eredményezett egy nagy kihívást jelentő környezetben. Az uniós hatását bőven ellensúlyozta az összes többi piacunk, különösen az Egyesült Államok és Brazília erős teljesítménye

– összegzett Ignacio Galán, a vállalat elnöke.

A társaság minden korábbinál nagyobb összeget, 10,73 milliárd eurót költött tavaly beruházásokra, ezek 90 százalékát megújuló projektekbe és okoshálózatokba invesztálta. A vállalat egyes eszközeinek eladásával finanszírozná hároméves, 47 milliárd eurós beruházási tervét, miközben megőrizné a hitelminősítését, az adózott nyereség 75 százalékát pedig továbbra is visszaosztaná részvényeseinek. 

A tavalyi eredményből részvényenként 49 cent kifizetését javasolja az igazgatóság.

Az Iberdrola idén 8–10 százalék közötti nettó eredménybővülésre számít a spanyol energiaszektorra kivetett különadók hatása nélkül, azzal együtt 5 százalék körüli lehet a növekedés. A spanyol kormány decemberben döntött arról, hogy idén és 2024-ben az energiacégek bevételének 1,2 százalékát különadó formájában elvonja az energiaárak elszállásán nagyot kaszáló szektortól.

Az Iberdrola árfolyama 2023-tól
 

A társaság részvényei 0,8 százalékkal csúsztak lejjebb a szerda délelőtti kereskedésben, követve ezzel az európai tőzsdéken jellemző ereszkedést.