Jól futott a Raiffeisen csoport (RBI) szekere a tavalyi utolsó negyedévben, az osztrák hitelező duplázta a nyereségét, és így rekordévet zárt, amiben döntő szerepe volt, hogy a nagybank a szankciók, valamint a nyugati és az ukrán nyomás ellenére sem vonult ki Oroszországból, az eredményének több mint a fele ugyanis a háborút indító országból származott.

Seagull walks on a logo of Raiffeisen bank atop a building behind a monument of Soviet country founder Vladimir Ulyanov, also known as Lenin in Moscow on April 12, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Fotó: Kirill Kudryavtsev

Az osztrák pénzintézet 826 millió euró nettó nyereséget könyvelt el a negyedik negyedévre, bő két és félszeresét az egy évvel korábbinak. Ezzel jócskán túlszárnyalta az elemzői konszenzusban szereplő 657 milliós várakozást. Ebből 637 millió euró származott Oroszországból, ahonnan egyelőre továbbra sem vonult ki a nagybank. 

A nyugati szankciókkal sújtott országban keletkező profitot ugyanakkor a tőkekorlátozások miatt nem tudja „hazahozni” a társaság, és azt osztalékfizetésre sem használhatja fel. A nettó kamatbevételek 976 millióról 1,46 milliárd euróra híztak a negyedév során.

Az erős évzárással 2022 egésze is kiemelkedően sikerült, a csoportszintű konszolidált nyereség 164 százalékkal, 3,6 milliárd euróra ugrott. A társaság teljes 2022-es nyereségének az 56 százaléka származott Oroszországból, ráadásul a háború évében jelentősen nőtt a keleti állam súlya, 2021-ben még a nyereségének mintegy harmadát termelte meg a Raiffeisen Oroszországban.

 

Az európai hitelezők közül a legnagyobb orosz kitettséggel büszkélkedő bank 5,05 milliárd eurós nettó kamatbevételről számolt be, a másfélszeres bővülésben a globálisan emelkedő kamatkörnyezet is támogatta a vállalatcsoportot.

A vezetőség az idén 3,2-3,4 milliárd eurós nettó kamatbevétellel számol, ez a prognózis már nem számol az orosz és a fehérorosz érdekeltségekkel (ezeket is figyelembe véve 4,5-4,7 milliárdos tételre van kilátás).

 A tavalyi eredményből részvényenként 0,8 euró kifizetését indítványozza az igazgatóság, ami öt százalék körüli osztalékhozamot jelent. A részvényesi juttatás kifizetésének időpontjáról ugyanakkor egyelőre nem határozott a társaság.

Az árfolyam közel kétszázalékos ereszkedéssel reagált a gyorsjelentésre.

Raiffeisen: Oroszország nélkül is többet ér

Az Erste 12 hónapos célára 19,5 euró a Raiffeisen-részvényekre, ez 20 százalékos felértékelődési potenciál.