A részvényenkénti 5,5 eurós bevezetési árhoz képest mintegy 7 százalékkal nőtt az elektromos motorokhoz alkatrészeket gyártó olasz EuroGroup Laminations részvénykurzusa a tőzsdei debütálását követő órákban pénteken. A cég papírjai kisvártatva 5,54 euróig csúsztak vissza, de még mindig a pozitív tartományban maradtak.

Around Milan
MILAN, ITALY - JULY 31:  A general view of Palazzo Mezzanotte, head office of the Borsa Italiana on July 31, 2008 in Milan, Italy.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
A milánói Fotó: Vittorio Zunino Celotto

A milánói tőzsdére került társaság tőzsdei kapitaliációja bevezetési áron számolva elérte a 922 millió eurót. 

A cég beindításakor tudatosan összpontosítottunk a környezetvédelmi kihívásokra, hogy ne maradjunk le az energiaátállás vonatáról

 – árulta el a vállalat kulisszatitkait Marco Arduini, az EuroGroup vezérigazgatója a tőzsdei bevezetés apropóján.

Hozzátette, 

az Észak-Amerikában és Európában eladott elektromos autók több mint fele az EuroGroup alkatrészeit használja.

Megrendelésállományunk, amely több évre ad munkát, értékben meghaladja az 5 milliárd eurót

– emelte ki.

A tőzsdei bevezetés során 140 új részvényes csatlakozott a céghez, 432 millió euróval gazdagítva az EuroGroupot és két fő részvényesét, a vállalatot alapító család tagjait tömörítő Euro Management Servicest és a külső befektető Tikehau Capitalt.

Az EuroGroup tranzakciója volt az idei második IPO Európában, az első a német IONOS webtárhely-üzemeltető cégé volt a hét elején. Olaszországban pedig az elektródagyártó De Nora tavaly júniusi 2,7 milliárd eurós tőzsdei megjelenése óta ez volt a legnagyobb kaliberű bevezetés.

A vállalat azt tervezi, hogy a nyilvános kibocsátás révén összegyűjtött 250 millió eurót földrajzi jelenlétének bővítésére, új technológiák fejlesztésébe, valamint egyéb növekedési lehetőségek felkutatásába fekteti.

A Tikehau Capital társalapítói, Antoine Flamarion és Mathieu Chabran szerint a tőzsdei bevezetés sikere az intézményi befektetők részéről a hasonló lehetőségek iránt mutatkozó növekvő érdeklődésre utal.
A Tikehau Capital az IPO-val 8,5 százalékra csökkentette részesedését az EuroGroupban.

Fellép a Prada a milánói tőzsde parkettjén

Az olasz divat meghatározó vállalata egymilliárd dollár értékű részvénykibocsátást tervez.